Kuva: Fotolia

Isät kohtelevat tytärtään hyvin eri tavalla kuin poikaansa - erot käytöksessä merkittäviä!

29.05.2017 13:15 - Senni Loikala

"Isin tyttö", saa aivan uuden merkityksen tuoreiden tutkimustulosten valossa.

Isät kohtelevat eri tavalla taaperoikäisiä tyttäriään kuin poikiaan, väitetään tuoreessa amerikkalaisessa tutkimuksessa. Tutkimuksesta uutisoi Daily Mail.

Kun isille näytettiin valokuvia, joissa heidän tyttärensä näytti iloiselta, aktivoitui heidän tunne-elämästä vastaava aivoalueensa voimakkaammin kuin isillä, jotka näkivät vastaavia kuvia pojastaan.

Puolestaan kuvat, joissa poikalapsilla oli neutraali ilme kasvoillaan, saivat aikaan isien aivoissa voimakkaampia reaktioita, kuin vastaavat kuvat tyttäristä isien aivoissa. Tästä tutkijat päättelivät, että isät reagoivat voimakkaammin tyttärensä kuin poikansa tunteisiin.

Tutkimuksessa myös nauhoitettiin isien ja lasten keskinäisiä vuorovaikutustilanteita. Myös nämä tilanteet puoltavat sitä, että isät suhtautuisivat huolehtivaisemmin juuri tyttärensä tunteisiin.

- Kun lapsi itki ja pyysi isää luokseen, isät reagoivat voimakkaammin, jos kyseessä oli pojan sijaan heidän tyttärensä, tutkija Jennifer Mascaro sanoo.

- On tärkeää tiedostaa, että isät saattavat huomioida poikien emotionaaliset tarpeet heikommin kuin tyttärensä kohdalla. Tunteiden vahvistaminen on tärkeää ihan jokaiselle, ei vain tyttärille.

Myös puheenaiheissa suuria eroja

Tuloksista selvisi, että isät puhuvat tytärtensä kanssa enemmän vartaloon liittyvistä asioista kuin poikiensa kanssa. He käyttivät tyttölasten kanssa useammin kehoon liittyviä sanoja, kuten ”vatsa”, ”poski”, ”kasvot”, ”rasva” tai ”jalka.”

Poikalasten isät puolestaan käyttivät lastensa kanssa enemmän voimaan ja saavutuksiin liittyvää kieltä, kuin isät tytärtensä kanssa. ”Paras”, ”voittaa”, ”erinomainen” ja ”huippu” olivat sanoja, joita isät käyttivät todennäköisemmin poikalasten seurassa.

Lisäksi isät puhuivat avoimemmin tunteista tytärtensä kuin poikiensa kanssa. He käyttivät enemmän tunteisiin liittyviä sanoja tytärtensä kanssa. Sen sijaan poikalasten isät käyttivät analyyttisempaa kieltä lapsensa seurassa kuin tyttölasten isät.

Tutkimukseen osallistui noin 50 Yhdysvalloissa asuvaa isää, joilla oli taaperoikäinen lapsi. Lapsista 30 oli tyttöjä ja noin 20 poikia.

Tiedätkö, miksei lasta kannata kieltää sanallisesti joka kerta, vaikka tarve olisi? Kokeile toisenlaista ratkaisua!

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat