Kuva: Fotolia

Raskausmyrkytyksestä hengenvaarallinen riski synnytyksen jälkeen - uusi tieto järkyttää

29.05.2017 17:45 - Senni Loikala

Raskausmyrkytys altistaa osan naisista aivoinfarktille niin synnytyksen aikana kuin vielä päiviä sen jälkeen, kerrotaan tuoreessa tutkimuksessa.

Raskausmyrkytys, eli pre-eklampsia, on luultua vaarallisempi tila, väitetään Stroke-lehdessä julkaistussa tuoreessa tutkimuksessa. Tutkimuksesta uutisoi The Sun.

Tutkimuksen mukaan raskausmyrkytys lisää selvästi aivoinfarktin riskiä raskausaikana, mutta myös synnytyksessä ja sen jälkeen. Raskausmyrkytys lisää naisen riskiä kuusi kertaa korkeammaksi aivoissa tapahtuvaan tukokseen tai vuotoon, kerrotaan lehdessä.

Tutkimuksessa analysoitiin lähes 200 naisen terveystietoja. Näillä naisilla oli diagnosoitu raskausmyrkytys ja he olivat selvinneet siihen liitetystä aivoinfarktista. Lisäksi tutkimukseen osallistui lähes 600 naista, joilla oli diagnosoitu raskausmyrkytys, mutta ei aivoinfarktia.

Tutkijat väittävät, että yli 200 raskausmyrkytyksen saaneesta naisesta saa aivoinfarktin 100 000 synnytystä kohden. Noin yksi kymmenestä naisesta, jotka saavat raskausmyrkytykseen yhdistetyn aivoinfarktin, kuolee sairaalassa - näin ainakin, mikäli tutkimustuloksia on uskominen.

Raskaana olevista naisista noin 5-10 prosenttia sairastuu raskausmyrkytykseen. Sen oireita ovat esimerkiksi turvotus, väsymys, huonovointisuus, jatkuva päänsärky ja joskus myös näköhäiriöt.

Riskitekijät

Raskausmyrkytykseen liitetty aivoinfarktiriski oli erityisen koholla vain osalla naisista. Monia saattaa yllättää, että esimerkiksi virtsatietulehdukset nostivat riskiä.

- Huomattavan kohonnut riski aivoinfarktiin oli naisilla, joilla oli raskausmyrkytyksen lisäksi korkea verenpaine, verenvuototauti, verenvuotohäiriöitä tai tulehduksia, erityisesti virtsatietulehduksia, tutkija Eliza Miller kertoo.

Millerin mukaan tulehdukset saattavat altistaa erityisesti nuoret aikuiset aivoinfarktille, jos heillä on raskausmyrkytys. Tutkija luonnehtii raskausmyrkytystä jo itsessään ”tulehdukselliseksi häiriöksi.”

Suurin osa raskausmyrkytyksiin liitettävistä aivoinfarkteista tapahtuu vasta naisten päästyä synnytyssairaalasta kotiin pienokaisen kanssa.

- On tärkeää muistaa, ettei raskausmyrkytyksen saaneiden naisten kohonnut aivoinfarktiriski pääty synnytykseen, kuten on yleisesti uskottu.

- Noin kaksi kolmas osaa raskausmyrkytykseen liitettävistä aivoinfarkteista tapahtuu synnytyksen jälkeen, kun äiti on jo päässyt kotiin.

Oireet tulee tunnistaa ajoissa

Naisten, jotka ovat saaneet raskausmyrkytyksen, tulisi ehdottomasti tunnistaa aivohalvauksen ensioireet, painottaa Miller. Nämä oireet tulee ottaa vakavasti, vaikka vauva-arki olisi rankkaa.

- Äidit ajattelevat, että: ”Olen tietysti väsynyt, koska nyt minulla on vauva, sen takia päätäni särkee”, Miller kuvailee.

- Tällaista ei kuitenkaan pitäisi ottaa kevyesti, hän lisää.

Miller suosittelee raskausmyrkytyksen saaneita naisia soittamaan heti hätänumeroon, jos heille ilmaantuu aivoinfarktin ensioireita. Pääset lukemaan lisää aivohalvauksesta ja sen oireista tästä.

Tiedätkö oireet, jotka voivat paljastaa raskauden jo ennen positiivista raskaustestiä? Pääset artikkeliin tästä.

Lähde: The Sun

Kilpailut

Uusimmat