Kuva: Fotolia

Onko tässä uusi Veikka Gustafsson?

15.04.2016 15:00 - Anniina Ojutkangas

Nuori kiipeilylahjakkuus on kiivennyt jo Alppien suurimmat pohjoisseinät ja useita 7000-metrisiä vuoria Keski-Aasiassa.

21-vuotias Juho Knuuttila on yksi Suomen nuorimmista vuorikiipeilijöistä. Imatralainen Knuuttila kiinnostui vuorista ensimmäisen kerran vuonna 2007 ollessaan lomamatkalla Madeiran saarella. Urheilullinen ja luonnosta kiinnostunut Knuuttila tiesi heti löytäneensä oman juttunsa.

Seuraavien vuosien aikana Juho trekkasi, eli vaelsi, Alpeilla ja Skandeilla, sekä kävi pyörähtämässä Afrikan ja Euroopan korkeimmilla huipuilla. Lopulta pelkkä kävely vuorilla ei enää riittänyt, vaan kiipeily vei miehen mennessään. Yleisurheilu- ja uintiharrastukset vaihtuivat kiipeilyyn.

Nuori mies aloitti aktiivisen kallio- ja jääkiipeilyn, koska korkeammille ja vaikeammille huipuille vaadittiin oikeita kiipeilytaitoja. Jo seuraavana vuonna Sveitsissä nuori suomalainen nähtiin sooloamassa, eli kiipeämässä ilman kaveria tai köyttä, Alppien yli 4000 metrisiä huippuja. 

Juho 5500m korkeudessa Pik Pobedalla Kiinan ja Kirgisian rajalla viime syyskuussa. (kuva: Juho Knuuttila, Relaa.com)

Knuuttilalle kiipeily on elämäntapa. Kuluvana vuonna hän asuu heinäkuusta lokakuuhun Ranskassa Chamonix:n alppikylässä, kiiveten mahdollisimman paljon vaativia alppireittejä. Loppuvuodesta edessä ovat läntisen pallonpuoliskon haastavimmat vuoret Patagoniassa, aivan Etelä-Amerikan kärjessä.

Knuuttilan tulevaisuuden isot tavoitteet ovat maailman suurilla vuorilla. Himalajalta ja Alaskasta löytyy vielä kiipeämättömiä seiniä ja vuoria, joilta on mahdollista löytää se täydellinen linja.

Vuorilla ei kuitenkaan pärjää pelkällä lahjakkuudella. On hallittava tilanne ja pystyttävä toimimaan vaikeissa olosuhteissa, kun muuttujia on paljon. Myös terveellisellä ravinnolla on suuri merkitys vuoriolosuhteissa sekä osana kiipeilyelämäntyyliä.

Monarch tukee Juho Knuuttilan matkaa maailman huipulle, seuraa Instagramissa:

Kilpailut

Uusimmat