Kuva: Fotolia

Meikit kasvoilla nukkuminen ei kannata: Lue karu lista seurauksista

30.11.2015 18:45 - Eeva Rajala

Tekisikö mielesi oikaista suoraan peiton alle kasvoja pesemättä? Mieti vielä.

Jos jätät meikit kasvoille yöksi, koituu siitä erinäisiä riskejä iholle ja olemuksellesi. Iho ei voi hyvin, ja kasvoille jätetty meikki voi aiheuttaa päänvaivaa vielä viikkoja pikkujoulujen jälkeen.

Finnejä, finnejä, finnejä

Ihotautilääkäri Annie Chiun mukaan lika ja kuolleet ihosolut tekevät tehtävänsä, jos niitä ei poista iholta ennen nukkumaan menoa. Lika ja kuolleet ihosolut tukkivat ihohuokosia ja aiheuttaa kroonista tulehdusta, mikä havaitaan finneinä.

Iho näyttää elottomalta

Jos tuntuu, että aamuisin iho voisi näyttää kirkkaammalta ja eloisammalta, saattaa ongelmana olla nimenomaan vanhat meikit kasvoilla. Kasvon omat öljyt ja kuolleet ihosolut hankaavat yöllä tyynyä, mikä aiheuttaa rasitusta ihon uloimmalle kerrokselle. Säännöllinen ihonpuhdistus ja kuorinta ovat olennainen osa kasvojen hoitoa. Kun löydät juuri sinulle sopivan ihonhoitorutiinin, iho alkaa näyttää eloisammalta, etkä välttämättä tarvitse enää niin paljon meikkiä päivän aikana.

Iho näyttää vanhemmalta ja ryppyisemmältä

Lika ja vanhat meikit kasvoilla aiheuttavat epätasapainoa ihon soluille. Tämä aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhentumista. Parin vuoden takaisessa Daily Mail -lehden järjestämässä testissä nainen ei pessyt kuukauteen kasvojaan ja lisäsi vain vanhan meikkikerroksen päälle lisää meikkiä. Asiantuntijoiden mukaan tuloksena oli, että nainen oli vanhentanut itseään kuukaudessa peräti 10 vuotta.

Akne pahenee

Jos sinulla on oikukas iho, esimerkiksi akneen taipuvainen, pahennat vain tilannetta, jos et pese meikkejä pois ennen nukkumaanmenoa.

Infektioriski voi kasvaa

Meikit päällä nukkuminen ei välttämättä itsessään kasvata infektioriskiä. Jos ihosi on kuitenkin jo ärtynyt ja kulunut, voi infektioriski kasvaa. Kannattaa muistaa, että iho on ensimmäinen keino puolustautua infektioita vastaan.

Ihottumat

Meikeissä on usein mukana ihoa ärsyttäviä aineita, kuten väriaineita tai tuoksuja. Nämä saattavat aiheuttaa ihottumaa, jos aineet jätetään pitkäksi aikaa iholle. Erityisen herkkiä ihottumille ovat ne, jotka kärsivät ruusuaknesta tai joilla on yleisesti herkkä iho.

Älä anna väsymyksen voittaa

Vaikka olisit äärimmäisen väsynyt juhlinnan päätteeksi, kasvojesi iho kiittää sinua myöhemmin, jos viimeisillä voimillasi jaksaisit vielä puhdistaa sen. Pääperiaate on, että kasvot kannattaa puhdistaa kaksi kertaa päivässä. Juhlien jälkeen yöllä kotiin saapuessa kannattaa aloittaa meikinpoisto puhdistusliinalla, jonka jälkeen pestään iho puhdistusaineella normaalisti.


Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat