Kuva: Fotolia

Kekseliäät tavat vastata sukulaisten esittämiin kiusallisiin kysymyksiin listattiin

25.11.2015 18:15 - Reetta Haverinen

Sarkastiset tai totuudenmukaiset vastaukset laittavat hiljaiseksi kaikkein uteliaimmatkin sukulaistädit.

Pitkät pyhät tietävät monien kohdalla kyläreissuja sukulaisten luona ja kuulumisten vaihtoa serkkujen, setien ja tätien kanssa. Vaikka vatsa olisi tyytyväinen tarjotuista herkuista ja mieli tyyni mukavasta tunnelmasta, voivat sukulaisten esittämät samat, iänikuiset kysymykset saada pulssin hetkessä kiihtymään.

Varsinkin, jos utelijan tarkoitus on lähinnä piikitellä, voi kysymyksiin vastaaminen tyynesti ja kohteliaasti tuntua hankalalta. Huffington Post kysyi neljältä psykologilta, kuinka tungetteleviin kysymyksiin tulisi vastata.

- Humoristiset ja sarkastiset vastaukset ovat hyviä tapoja keventää tunnelmaa, mutta samalla ne sivuttavat kysymyksen ja pistävät pisteen keskustelulle kyseisestä aiheesta. Tällä tavoin myös vastaaja asettaa rajat kysyjälle ja viestii hänelle, että utelut tuntuvat liian henkilökohtaisilta ja epäkohteliailta, kertoo psykologi Gail Gross.

Vastaa tyylillä, joka sopii tilanteeseen parhaiten

Jos sukulaisten utelut jatkuvat, eivätkä lyhyet, huumorilla kuitatut vastaukset enää riitä, voi sukulaistätien  kysymyksiin vastata myös muilla tyyleillä. Vastauksesi riippuu täysin siitä, mitä tahdot utelijalle viestiä: Haluatko sivuttaa kysymyksen, vastata siihen rehellisesti vai saada kysyjän tuntemaan nahoissaan, että hänen kysymyksensä eivät ole korrekteja.

Alla kolme erilaista tapaa, kuinka kiusallisiin kysymyksiin voi esimerkiksi vastata: 

"Oletko edelleen sinkku?"

Tapa 1: ”Kuinka niin? Oletko kiinnostunut minusta?”

Tapa 2: ” Jos tapailen jotakuta, josta tahtoisin puhua kanssasi, kertoisin asiasta taatusti. Jos kuitenkin olen rehellinen, jatkuvat kyselyt seuraelämästäni ahdistavat. Voisitko kunnioittaa tahtoani vai haluatko, että selitän perinpohjaisesti, miksi olen sinkku?"

Tapa 3: Kerro totuus edellisestä suhteestasi, mielenkiintoisista ihmisistä, joita olet viime aikoina tavannut tai kerro, miksei sinua kiinnosta tapailla ketään tällä hetkellä.

"Oletko saanut painoa?"

Tapa 1: ”Kuinka kauniisti sanottu! Näytät voivan hyvin itsekin!”

Tapa 2: ”Itse en kysyisi tuota keltään läheiseltäni, jonka tunteita en tahdo loukata.”

Tapa 3: ” Miten itse olet onnistut pitämään painosi vakaana? Iän myötä on vaikea pitää vaakalukema kurissa. Kerro, jos sinulla on toimivia painonhallintavinkkejä.”

"Oletko edelleen samassa työpaikassa?"

Tapa 1: ”Etkö ole kuullut? Voitin lotossa, matkustelen tätä nykyä ja vietän hotellielämää. Mutta palataanpa sinuun, kuinka sinulla menee?”

Tapa 2: "Kyllä, olen edelleen samassa työpaikassa. Itse asiassa ystäväni kertoi, että olen varsin harvinainen tapaus, sillä olen pitänyt saman työpaikan itselläni jo pidemmän aikaan. Se on nykyisin varsin hankalaa. Minun ei ainakaan tarvitse tuhlata aikaani töiden etsimiseen tai elää työttömänä."

Tapa 3: Kysy, olisiko utelijalla hyviä vinkkejä, kuinka voisit edetä urallasi tai kuinka työpaikan vaihto onnistuisi kaikkein helpoimmin.

"Milloin olet ajatellut hankkia lapsia?"

Tapa 1: "En vielä pitkään aikaan. Käytän kondomia. Miten sinun seksielämäsi sujuu?"

Tapa 2: ”Varsin mielenkiintoinen kysymys, valitettavasti, en osaa vastata tuohon.”

Tapa 3: Kerro rehellisesti aikeistasi. Jos elämäsi on kiireistä, kerro, ettei lasten hankkiminen tunnu nyt sopivalta. Jos sinulla taas on ollut ongelmia tulla raskaaksi, voit kertoa niistä varsinkin sukulaiselle, joka on ehkä itse käynyt läpi samoja asioita.

Lue myös: "Ja edelleen sinkkuna?" 17 virkettä, jotka laittavat jauhot sinnikkään utelijan suuhun

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat