Kuva: Fotolia

Lasten ikäerolla suuri merkitys vanhempien avioeroriskiin - 3 isoa tekijää

12.02.2016 20:15 - Senja Rapila

Lasten syntyessä elämä muuttuu todella paljon, ja joissain perheissä myös vanhempien eroriski suurenee.

Väestöliiton tekemästä tutkimuksesta selviää, että pienemmällä ikäerolla syntyneiden lasten vanhempien riski erota on yli 50 prosenttia suurempi kuin suuremmalla ikäerolla syntyneiden lasten. 

- Olemme tehneet havainnon, että suomalaisten lasten syntymävälit ovat pienentyneet. Vuonna 1955 syntyneillä vanhemmilla kahden ensimmäisen lapsen välinen ikäero oli melkein puoli vuotta enemmän kuin 1975 vuonna syntyneiden vanhempien lasten ikäero, Väestöliiton tutkija Venla Berg kertoo.

Kymmenen vuoden seurannan aikana 1,5 vuoden ikäerolla syntyneiden lasten vanhemmista 27 prosenttia erosi ja yli 4 vuoden ikäerolla syntyneiden lasten vanhemmista erosi vain 14 prosenttia.

Miksi lasten pieni ikäero aiheuttaa eroja?

Väestöliiton tutkijat ovat päätelleet, että siihen voi liittyä todella monia erilaisia tekijöitä. 

1. Yritys korjata suhde lapsen avulla. Jos ensimmäisen lapsen jälkeen suhde alkaa rakoilemaan ja suhde on valmiiksi riitaisa, jotkut vanhemmat saattavat yrittää paikata sitä toisella lapsella.

2. Pieni ikäero aiheuttaa jatkuvasti konflikteja suhteeseen, koska vanhemmat ovat rasittuneita ja väsyneitä pienten lasten hoivaamisesta.

3. Pienen ikäeronsa takia lapset riitelevät enemmän myös vanhemmalla iällä, joka aiheuttaa pitkittynyttä stressiä vanhempien parisuhteeseen.

Loppupeleissä lapset kuitenkin yhdistävät parisuhteita ennemmin kuin erottavat, sillä lapsettomat pariskunnat eroavat huomattavasti todennäköisemmin kuin lapselliset - varsinkin pienten lasten vanhemmat. Tähän voi liittyä muun muassa se fakta, että suhdetta lähdetään korjaamaan helpommin juuri lasten takia.

Lue myös: Neljän lapsen äidin videosta nettihitti - saa katsojankin hengästymään

Lue myös: Pariskunnat listasivat eriskummallisimpia asioita, joista he ovat riidelleet

Kilpailut

Uusimmat