Kuva: Fotolia

Oletko tunnesyöjä? Et ehkä edes tunnista ongelmaa

01.12.2015 19:15 - Pauliina Jokinen

Yhdeksän kohtaa paljastavat, onko syöminen ongelma sinulle.

Suklaalevy katoaa huomaamatta, viikon päätteeksi on mukava suunnata viinilasilliselle tai sunnuntaihin kuuluu aina herkkuaamiainen. Kuulostaako tutulta? Olemmehan ansainneet pieiä herkkuhetkiä arjen keskelle.

Sen sijaan, että kyse olisi yksittäisistä mukavista hetkistä, voi kyse ollakin tunnesyömisestä. Emme aina edes itse ymmärrä, milloin ruokailu on muuttunut osaksi tunteiden käsittelyä tai peittelyä.

Täysin askeettiseksi ruokailijaksi ei kuitenkaan kannata ryhtyä - täytyyhän elämässä olla myös nautintoja. Katso alla olevasta listasta, onko perjantain herkutteluhetki todella ansaittu palkinto vai vain opittu tapa.

1. Syöt tullaksesi mukavaksi

Sen sijaan, että käsittelisit asioita, jotka aiheuttavat epämukavuutta, syöt jotakin, mikä turruttaa tunteen. Et ehkä pidä peilikuvastasi, muiden kritiikistä tai työpaikastasi, joten herkuttelu on helpotus ikävään tilanteeseen.

Ruoka vie epämukavan tunteen pois ja lohduttaa. Tapa saatetaan oppia jo lapsuudessa, jos vanhemmat lohduttavat lasta antamalla hänelle herkkuja. Tapa säilyy koko elämän ajan, jollet tiedosta ja katkaise kierrettä.

2. Haluat hemmotella itseäsi

Monet lohtusyömiseen liittyvät tavat ovat täysin tiedostamattomia. Opimme hemmottelemaan itseämme tiettyyn aikaan päivästä, viikosta tai vuodesta (iltapäivällä, perjantaisin, jouluna). Saatamme syödä berliininmunkin uintireissun päätteeksi tai vanukasta lukiessamme kokeisiin. Aikuisena sama tapa jatkuu: nappaamme iltapäiväkahvin kylkeen muffinin tai palkitsemme itsemme työviikosta tai vaikean projektin onnistumisesta viinillä.

Tavassa ei ole mitään pahaa, kunhan siitä ei tule jatkuva hemmottelukeino, vaan siihen toimivat myös esimerkiksi liikunta tai ystävien tapaaminen. Mitä useammin palkitsemme ja hemmottelemme itseämme ruoalla, sitä riippuvaisemmaksi tavasta tulemme.

3. Palkitset itsesi ruoalla

Minä ansaitsen tämän -ajatus saattaa kannustaa meitä syömään. Mutta mieti ensin, ansaitsetko todella vai onko se vain tekosyy? Usein haluamme palkita itsemme hyvin tehdystä työstä ja perustelemme herkuttelun sillä, että olemme ansainneet helpotuksen. Tavan voi rikkoa vaihtamalla palkinnon johonkin, mikä ei ole ruokaa: lenkkiin, saunomiseen tai elokuva-iltaan.

4. Syöt tiettyä ruokaa tietyssä tunnetilassa

Meillä kaikilla on ruokia, jotka nostavat mielialaamme. Oletko ikinä miettinyt, miksi saatat jättää teen juomatta, mutta kahvi katoaa kupistasi hetkessä? Tai limsatölkki jää kaappiin, mutta viini ei taloudessasi kauaa vanhene? Tämä johtuu siitä, että tietyt ruoat antavat meille enemmän tyydytystä kuin toiset. Jos olet tottunut syömään mummolassa aina lettuja perjantai-iltaisin, tuovat ne lohtua jatkossakin. Aikuisena sama asia toistuu: jos käymme läpi eroamme ja lipitämme valkoviiniä, emme koe samoja tunteita juodessamme boolia tai drinkkejä.

5. Syöt, vaikka et olisi nälkäinen

Tunnepohjainen syöminen ei useinkaan johdu nälästä. Oikea nälkä kasvaa pikkuhiljaa, kun tunnepohjainen nälkä syntyy hetkessä. Monet tunnepohjaiset syöjät eivät edes tiedä, miltä oikea nälkä tai ähky tuntuvat, sillä heille ruoan tarkoitus on käsitellä tunteita.

6. Tunnet syyllisyyttä syödessäsi

Ruoka nostaa mielialaa vain hetkellisesti, jota seuraa usein syyllisyys. Tästä alkaa ikävä kierre: tunnet olosi ikäväksi (tunne), syöt tunteaksesi olosi paremmaksi (hetkellinen korjaus), jonka jälkeen tunnet olosi jälleen huonoksi.

7. Syöt salaa tai kiellät syömisesi

Osa tunnesyöjistä syö välillä tiedostamatta tilannetta lainkaan. Tämä johtuu siitä, että tapa kumpuaa aivojesi kohdasta, jossa tiedostamaton toiminta syntyy. Jos koemme olomme mukavaksi syödessämme roskaruokaa, miksi aivomme haluaisivat lopettaa tavan? Monet myös huijaavat itseään, eivätkä halua myöntää asiaa itselleen tai muille.

8. Piilotettu tunnesyöminen

Tunnesyöjät saattavat olla hyvässäkin fyysisessä kunnossa ja syödä terveellisesti suurimman osan ajasta. Siitä huolimatta he saattavat olla osa-aikaisia tunnesyöjiä: juoda smoothieta, mutta napostella kakkuja tai syödä salaattia mutta palkita itsensä viinillä.

9. Ajattelet ruokaa koko ajan

Olitpa sitten suuri- tai pienikokoinen, ajattelet ruokaa jatkuvasti: saatat rajoittaa syömisiäsi tai kieltää itseltäsi ruoka-aineita. Ne ihmiset, jotka eivät ole tunnesyöjiä, voivat valita ruokansa helposti, eivätkä tunne syyllisyyttä syömisistään.


Lue myös: Värillä on väliä - valitse lisukkeet terveysvaikutusten mukaan

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat