Kuva: Fotolia

Onko sinulla yli 10 hyvää ystävää? Tutkijat löysivät siitä yllättävän, ilahduttavan hyödyn

29.04.2016 16:45 - Senni Loikala

Mitä enemmän sinulla on tosiystäviä, sitä enemmän hyödyt siitä kipua aiheuttavissa tilanteissa. Uusi tutkimus todistaa, että sosiaaliset suhteet ovat kullanarvoisia.

Laajasta ystäväpiiristä on yllättävää hyötyä, väittää tuore tutkimus. Mitä enemmän sinulla on läheisiä ystäviä, sitä parempi kivunsietokykysi on. Ainakin, mikäli The Guardian -lehden uutisoimaa tutkimusta on uskominen.

Tosiystävien määrän ja kivun sietämisen yhteys liittyy keskushermoston endorfiineihin, jotka saavat aikaan mielihyvän tunnetta ja vähentävät kipuja. Heillä, joilla on paljon oikeita ystäviä, uskotaan olevan muita vilkkaampi endorfiinien eritys.

- Sosiaalinen kanssakäyminen ja muihin ihmisiin kiintyminen on todella tärkeätä selviytymisen kannalta, tutkija ja Oxfordin yliopiston lääkäriopiskelija Katerina Johnson sanoo.

- On osoitettu, että endorfiini on vahvempaa kuin sama määrä morfiinia, hän kertoo.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimukseen osallistui noin sata henkilöä, jotka olivat iältään 18-34-vuotiaita. He täyttivät kyselyn, jossa selvitettiin muun muassa heidän ystäviensä määrää ja yhteydenpidon säännöllisyyttä.

Osallistujat laitettiin yksinkertaiseen testiin, jossa heidän tuli ”istua” selkä seinää vasten niin pitkään, kunnes kipu reisissä muuttui ylivoimaiseksi. Samalla tutkijat pääsivät havainnoimaan osallistujien endorfiinien määrää ja vertailemaan tuloksia kyselyistä saamiinsa tietoihin.

Jo viiden ystävän erolla merkitystä?

Tulokset olivat mielenkiintoisia. Jos osallistujalla oli 12 hyvää ystävää seisemän sijaan, pystyi hän istumaan selkeä seinää vasten kolme minuuttia pidempään. Tämä piti paikkansa, vaikka tutkijat ottivat huomioon jokaisen osallistujan stressitason, kunnon ja persoonallisuuden. Vielä tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta, ennen kuin tuloksia voidaan pitää luotettavina.

Jos sinulla on paljon ystäviä, saatat näin ollen sietää kipua muita paremmin!

Lähde: The Guardian

Lue myös: Haluatko olla parempi ystävä? Kuusi keinoa auttavat

Kilpailut

Uusimmat