Kuva: Fotolia

"Selkäsauna ei ole koskaan tarpeellinen" - lapsen fyysinen kuritus kostautuu pahasti

28.04.2016 16:50 - Senni Loikala

Vaikka vanhempien tarkoitus olisi hyvä, kääntyy selkäsauna aina itseään vastaan. Tutkijoiden mukaan seuraukset ovat erittäin vakavia.

Lapsena saaduilla selkäsaunoilla on usein hurjat seuraukset myöhemmin elämässä, selviää Teksasin ja Michiganin yliopistojen tutkimuksesta. Siitä uutisoisaan news.com.au-sivustolla.

Lapsuudessa koetulla fyysisellä kurituksella on liuta vakavia seurauksia. Tuoreen tiedon mukaan selkäsaunat aiheuttavat mielenterveysongelmia ja heikentävät kognitiivisia taitoja.

Jos lasta rankaistaan fyysisesti kurittamalla, tekee se tutkimuksen mukaan hänestä myöhemmin aggressiivisemman ja epäsosiaalisemman. Lisäksi se heikentää hänen itsetuntoaan ja johtaa siihen, että hän tulee pitämään fyysistä väkivaltaa hyväksyttävänä.

"Selkäsauna ei ole koskaan tarpeellinen"

Tutkijoiden mukaan noin 80 prosenttia kaikista maailman vanhemmista rankaisee jälkikasvuaan fyysisesti. Vaikka äitien ja isien tarkoitus olisi hyvä, johtavat kuritukset pääsääntöisesti huonoihin seurauksiin.

- Mitä enemmän lapsille annetaan selkäsaunoja, sitä aggressiivisempia ja huonokäytöksisempiä heistä tulee, tutkija Elizabeth Gershoff sanoo.

- Selkäsauna ei ole koskaan tarpeellinen ja se kääntyy lähes aina itseään vastaan.

Tutkimus tehtiin meta-analyysilla, jossa tutkijat kävivät läpi useampia aiempia tutkimuksia aiheesta. Niihin oli osallistunut yhteensä yli 160 000 lasta. Uusi tutkimus on julkaistu Journal of Family Psychology -lehdessä.

Tutkimus muistuttaa monia siitä, ettei lapsen fyysinen rankaiseminen ole ikinä hyväksyttävää. Selkäsaunoja kokeneet lapset kantavat kotiväkivallan arpia ikuisesti mukanaan, mikä usein häiritsee heidän elämäänsä vielä aikuisena.

Lähde: news.com.au

Lue myös: "Silloin häpesin vanhempiani" - Lue huvittavat tarinat

Kilpailut

Uusimmat