Kuva: Fotolia

Tulitko torjutuksi? 6 syytä, miksi se ei olekaan niin kamalaa

13.10.2015 23:15 - Pauliina Jokinen

Torjutuksi tulemisen pelko estää meitä saavuttamasta tavoitteitamme.

Aina kaikki ei mene niin kuin toivoisimme. Toisinaan tulemme torjutuksi tai ideoitamme ei pidetä hyvinä. Kyse saattaa olla työkavereidesi reaktioista tai pahimmassa tapauksessa parisuhteesta.

Torjutuksi tuleminen aiheuttaa aina ikävän tunteen: Enkö kelpaakaan? Kritiikkiä on hyvä osata ja opetella ottamaan vastaan, mutta torjutuksi tuleminen ei ole maailman loppu. Vaikka tilanne tuntuisi kylmältä suihkulta suoraan niskaan, kannattaa asiaa tarkastella pienen etäisyyden päästä. Tästäkin selvitään.

Jotain parempaa odottaa

Kuinka monta kertaa oletkaan katsonut taaksepäin ja todennut torjutuksi tulemisen olleen hyvä asia? Se sai sinut ehkä yrittämään enemmän tai suuntaamaan energiasi toiseen suuntaan – suuntaan, jota et ehkä aiemmin ajatellutkaan. Se sai sinut hakemaan uutta työ- tai koulupaikkaa tai menemään uuden pojan kanssa treffeille. Olet saanut enemmän kokemuksia, kun elämä on pakottanut sinut eteenpäin.

Ehkä ajattelit liian vaatimattomasti

Torjuminen saa sinut miettimään tarkemmin: Miksi halusin juuri tätä? Mitä haluan seuraavaksi? Miten voisin olla nykyistä parempi? Ehkä ajattelit haluavasi työpaikan, joka todellisuudessa ei olisi kiinnostanut sinua kovinkaan pitkään. Torjutuksi tuleminen on auttanut sinua kehittymään paremmaksi seuraavaan paikkaan.

Se tuskin on henkilökohtaista

Aina asiat eivät todellisuudessa koske juuri sinua. Se, että sinut on torjuttu, ei tarkoita, ettet kelpaa kenellekään – et vain sattunut olemaan oikea henkilö juuri tähän hommaan. Aina ajoitus ei toimi tai vastapuoli on keskittynyt etsimään jotakin erilaista, jolloin sinä et sovi tähän malliin.

Opit itsesi arvioimista

Osaat arvioida vahvuuksiasi ja heikkouksiasi. Jos sinut torjuttiin siksi, että työtehtävässä tarvitaan matikkapäätä, mutta sinä hädin tuskin osaat käyttää laskinta, ei paikka ollut sinua varten. Asian myöntäminen itselle vie sinua eteenpäin.

Osaat olla empaattinen muita kohtaan

Kokemuksemme, turhautumisemme ja tunteet kelpaamattomuudesta saavat sinut ymmärtämään myös muiden tunteita paremmin. Et ikinä voi tietää, mitä muut käyvät läpi elämässään, joten kohtele kaikkia yhtä hyvin.

Hälläväliä – olet edelleen elossa

Vahvimmatkin meistä ovat kokeneet torjutuksi tulemisen. Kukaan menestynyt ihminen ei ole saavuttanut paikkaansa ilman taistelua: J.K Rowlingin Harry Potter -kirjasarja sai 12 kielteistä julkaisupäätöstä ennen kuin ensimmäinen kustantamo päätti julkaista kirjat, Anna Wintour erotettiin muotilehti Harpers Bazaarista ennen Vogue-uraansa ja Michael Jordan erotettiin koulunsa koripallojoukkueesta. Ja hekin selvisivät.


Lue myös: Petetyt naiset kertovat: "Opin, että paras kosto on menestys"

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat