Kuva: Fotolia

Uskalla katsoa silmiin - ensimmäisellä katsekontaktilla suurin vaikutus suhteen muodostumiseen

13.02.2016 17:15 - Senja Rapila

Myös parisuhteessa on tärkeää katsoa suoraan silmiin, sillä se aktivoi mielihyvähormoneja aivoissamme.

Katseleminen on klassinen rakastumisen merkki. Rakastuneet ihmiset katselevat jatkuvasti toisiaan ja ihastelevat sitä, kuinka he ovat niin onnekkaita saadessaan kokea niin upeaa - oikeaa rakkautta.

Kun katsomme toisen ihmisen kasvoja, katselemme erityisesti silmien aluetta. Syy löytyy siihen silmän anatomiasta; silmän takaosassa verkkokalvolla on alue, joka mahdollistaa tarkan näkemisen. Tämä antaa ihmisille sosiaalisen edun, koska jos haluamme nähdä jotain tarkasti, joudumme kääntämään katseemme. Toisen ihmisen katseen perusteella voimme päätellä, mihin hän on tarkkaavaisuutensa, eli kiinnostuksensa, suunnannut.

- Katsekontaktitilanteessa on suuri määrä erilaisia tilannetekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, millaisia reaktioita katsekontakti herättää muissa ihmisissä, neuropsykologian dosentti Jari Hietanen kertoo. 

Silmillä on kaksi roolia; näkeminen ja näkyminen. Suora katsekontakti houkuttelee osapuolia lähestymään toisiaan, kun taas käännetty katse antaa toiselle signaalin pysytellä mahdollisimman kaukana. Kaiken lisäksi kun katsot suoraan toista silmiin, hän havaitsee katseesi nopeammin.

Millaisia erilaisia vaikutuksia suoralla katseella on?

1. Tarkkaavaisuus

Suoraan katsovat kasvot vetävät toisen ihmisen tarkkaavaisuuden nopeammin puoleensa. Kun kaksi ihmistä katsoo toisiaan suoraan silmiin, sydämen syketaso laskee huomattavasti ja "sydän jättää muutaman iskun välistä"

2. Vireystila

Suora katsekontakti tuottaa voimakkaamman autonomisen hermoston aktivoinnin.

Jotta ihminen pystyy rakastamaan intohimoisesti, hänen autonomisen hermostonsa tulee olla virittynyt; se näkyy sydämen sykkeessä, tihentyneenä hengityksenä tai hermostuneisuutena. Sen jälkeen kun ihminen havaitsee itsessään fysiologisen virittyneisyyden, hänen pitää vielä tulkita se tunne ennen kuin hän pystyy rakastumaan.

3. Lähestymismotivaatio

Kun ihminen lähestyy toista, aivojen vasen frontaalialue on aktiivisempi kuin oikea. Kun hän puolestaan haluaa vältellä jotain, oikea frontaalialue on aktiivisempi kuin vasen.

Uudessa tutkimuksessa on selvinnyt, että toisen ihmisen suora katse voi vaikuttaa tähän huomattavasti; toisen ihmisen suora katse kytkee havaitsijan aivojen vasemman frontaalialueen toimintaan, eli lähestymään katseen kohdetta, kun taas toisen ihmisen käännetty katse kytkee ihmisen aivot välttelemään tätä.

4. Mielihyvä

Suora katse aktivoi aivojen mielihyväjärjestelmän toimintaa. Mielihyväkeskuksen aktivoituminen saa meidät juurikin haluamaan ja tavoittelemaan jotain tiettyä asiaa. 

5. Mielen lukeminen

Jokaisella on jatkuva pyrkimys päätellä, mitä toisen ihmisen mielessä tapahtuu. Mitä he ajattelevat, haluavat ja mihin he pyrkivät? Suoraan katsovat kasvot aktivoivat näitä "mielen teorian" aivoverkostoja.

Lue myös: Suomalaistutkimus selvitti: Juoksemisella yllättäviä vaikutuksia aivoihin - oletko sinä huomannut?

Lue myös: Väestöliitto: Suomalaiset harrastavat yhä vähemmän seksiä

Kilpailut

Uusimmat