Kuva: Fotolia

Aika vaihtaa tietokone kirjaan - päivittäinen internetin selailu vahingoittaa pitkäaikaismuistia 

05.02.2016 19:15 - Senja Rapila

Jos olet ahkera somenatiivi, kannattaa välillä harkita mobiililaitteiden sulkemista hetkeksi. 

Koska internetin ihmeellinen maailma on täynnä kaikkea mielenkiintoista ja ajankohtaista, saattaa nykyaikana olla vaikeaa sulkea itsensä hetkeksi pois bittimaailmasta. Nykyajan some-sukupolvelle onkin uusi ja tuttavallisempi nimitys; somenatiivi.

Kirjailija Nicholas G. Carr on käsitellyt vuonna 2010 ilmestyneessä kirjassaan The Shallows. What the Internet Is Doing to Our Brains (suomeksi: Pinnalliset. Mitä Internet tekee aivoillemme?) sitä, kuinka jatkuva uudelle tiedolle altistuminen tekee tiedon sisäistämisestä sekä sen muuttamisesta pitkäaikaismuistiksi jatkuvasti vaikeampaa.

Koska internetsivustot ovat täynnä erilaisia linkkejä ja mainoksia, voi surffaillessa olla vaikeaa keskittyä pelkästään yhteen asiaan kerrallaan. Silloinkin kun luulet sivuuttaneesi suurimman osan linkeistä ja mainoksista, aivosi ovat tehneet tietoisia päätöksiä siitä, mitä linkkejä ja mainoksia klikkaat tai et klikkaa. Samaan kategoriaan kuuluvat myös ne asiat, mitä jaat esimerkiksi Facebookissa, tai mitä videoita katsot tai et katso Youtubessa.

Tutkimukset puoltavat

Vuonna 2001 tehdyssä tutkimuksessa laitettiin ihmisiä lukemaan erilaisia dokumentteja. Toisella ryhmällä oli tekstissä hyperlinkkejä, jotka vievät www-sivulta toiseen, kun taas toisella ryhmällä oli pelkästään normaalia tekstiä. 

Tutkimuksessa selvisi, että hyperlinkki-ryhmä sisäisti vähemmän informaatiota luetusta tekstistä kuin normaalia tekstiä lukenut ryhmä.

Kirjat parempi keino oppia

Carrin mukaan perinteisistä kirjoista luettu informaatio on helpompaa sisäistää, koska internetin lailla siellä ei ole samanaikaisesti esillä montaa erilaista materiaalia ja vaihtoehtoa, vaan se sisältää pelkkää tekstiä.

Koska kirjat eivät sisällä turhia sivutuotteita, ne antavat aivoille mahdollisuuden siirtää informaatiota lyhytmuistista pitkäaikaismuistiin helpommin. Internet ja kaikki sen sisältämät linkit taas ylikuormittavat aivoja tiedolla, joka hankaloittaa informaation säilömistä pitkäaikaismuistiin.

Jos sinua alkoi pelottamaan oman muistisi toiminta, voit treenata aivojasi useilla tavoin; Voit tehostaa muistisi toimintaa pienillä nikseillä tai vaihtoehtoisesti kokeilla treenaamista opiskelun jälkeen.

Lue myös: Ovatko tunteesi välillä sekaisin? Rasittava ilmiö selittyy psykologisella faktalla

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat