Kuva: Fotolia

Katsotko komediasarjoja uusintoina? Yllättävä terveysvaikutus

06.10.2015 21:45 - Pauliina Jokinen

Elimistösi voi paremmin, kun olet katsonut lempisarjaasi.

Televisiosta tulee Sinkkuelämää, jätät kanavan päälle, vaikka tiedät tasan tarkkaan, mitä jaksossa tapahtuu. Tai Frendien uusinnat pyörähtävät käyntiin aina sunnuntai-iltaisin. Ei haittaa, vaikka muistat ulkoa, missä kohdin sinun kuuluu naurahtaa.

Tutkimusten mukaan tuttujen televisiosarjojen katsomisella on yllättäviä terveysvaikutuksia. Tutkimustulosten mukaan miellyttävien ja tuttujen televisiosarjojen katsominen auttoi keräämään energiaa ja rentoutumaan. Sarjojen katsomisen jälkeen koehenkilöiden todettiin olevan tehokkaampia ja saavan enemmän aikaiseksi.

Tutkimuksessa huomattiin myös merkittävä ero sen suhteen, katsoiko koehenkilö televisiosta vain jotakin ohjelmaa vai katsoiko hän jo ennalta tuttua sarjaa.

- Energiatasoja korjaava vaikutus huomattiin, kun ihmiset katsoivat uudelleen lempiohjelmaansa tai lukivat lempikirjaansa. Minkä tahansa televisio-ohjelman katseleminen ei tuottanut samaa vaikutusta. Lempisarjan uuden jakson katsominen ei myöskään tuottanut yhtä hyviä tuloksia, tutkija Jayne Derrick kertoo

Koehenkilöt pitivät rentouttavana, että he tiesivät jo ennakkoon, mitä jaksossa tulee käymään. Näin ollen televisio-ohjelman seuraaminen antoi mahdollisuuden kohdata ”oikean elämän” ongelmia kokematta kuitenkaan uusein tilanteiden aiheuttamaa stressiä ja konflikteja.

- Sillä on paljon myönteisiä vaikutuksia elimistölle, kun pystyy tuntemaan tällaisia rentoutumisen tunteita ja hetkiä, Derrick kertoo.

Tutkimus julkaistiin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.


Lue myös: Ennaltaehkäise stressi! 50 pientä tapaa

Lähde: About Health

Kilpailut

Uusimmat