Kuva: Fotolia

Kipeät rinnat voivat olla merkki liiasta kahvinjuonnista - katso, mitä rintasi kertovat terveydestäsi

03.10.2015 22:45 - Eeva Rajala

Naisen rinnat voivat kertoa paljon siitä, mitä sisällä kehossa tapahtuu. Jokaisen on hyvä tutkia rintojaan säännöllisesti ja laittaa merkille muun muassa, miten kuukautiskierto niihin vaikuttaa.

Jokainen pieni muutos ei tarkoita vakavaa sairautta, mutta muutoksiin kannattaa suhtautua vakavuudella. Nyt on listattu merkkejä rintojen muutoksista ja mitä ne saattavat tarkoittaa.

Rinnat ovat kasvaneet

Tämä voi tarkoittaa, että olet hieman lihonut joko sen vuoksi, että syöt enemmän, liikut vähemmän, nukut liian vähän tai stressaat paljon. Hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa rintojen kokoon. Rintojen suurentuminen voi olla esimerkiksi merkki lähestyvistä kuukautisista. Rintojen kokoon voi vaikuttaa myös se, jos olet aloittanut uuden ehkäisyvalmisteen käytön. Syynä voi myös olla se, että olet raskaana.

Rinnat ovat pienentyneet

Tämä voi tarkoittaa sitä, että olet laihtunut. Rinnat näyttävät laihtuessa pienemmiltä, sillä rinnat ovat suurimmaksi osaksi rasvakudosta. Itse asiassa rinnoista huomaa kenties nopeimmin alkaneen laihtumisen. Jos et yritä laihtua ja laihdut silti, käy varmuuden vuoksi lääkärissä tarkastamassa asia. Voi olla, että taustalla on kilpirauhasen liikatoiminta tai jokin krooninen sairaus.

Rintojen pienentyminen saattaa johtua myös kuukautiskierrosta. Jos rinnoillasi on tapana turvota ennen kuukautisia, niillä on todennäköisesti tapana myös pienentyä kierron alettua.

Toinen rinta on toista isompi

Todennäköisesti kyseessä ei ole mitään vakavaa. Useinkaan rinnat eivät ole täysin samankokoiset. Rinnat voivat hyvinkin olla erikokoiset ja -muotoiset, mutta jos toisen rinnan muoto muuttuu merkittävästi normaalista, kannattaa asia tutkia ja poissulkea rintasyövän mahdollisuus.

Rinnanalus on arka

Saatat olla allerginen jollekin. Esimerkiksi liivin kaarituessa voi olla nikkeliä, joka saattaa aiheuttaa ärsytystä. Syynä voi myös iholle jääneet saippuajäämät tai kutiava paita. Rinnanalusihottumaa kannattaa hoitaa hydrokortisonivoiteella. Jos ihottuma ei lähde muutamien päivien kuluessa, mene lääkäriin.

Kyseessä voi olla myös harmillinen vaiva, missä rinnan iho ja rinnanalusiho hiertyvät toisiaan vasten. Tällainen voi olla yleistä varsinkin kesäisin. Oikean kokoiset rintaliivit voivat ehkäistä turhia hiertymiä. Erilaisilla voiteilla voi kokeilla rauhoittaa tulehtunutta ihoa.

Rinnanalus voi olla arka myös sen vuoksi, ettei rintaliivejä ole pesty tarpeeksi. Esimerkiksi urheiluliivit kannattaa pestä joka käytön jälkeen. Muuten liiveihin voi jäädä bakteereja ja ne voivat aiheuttaa sieni-infektioita.

Rinnoissa on näkyviä raskausarpia

Jos painosi on jojoillut, saattaa se aiheuttaa näkyviä raskausarpia rinnan iholle. Esimerkiksi jos nainen imettää, rinnat ovat täynnä maitoa. Imetysajan jälkeen rintojen iholla voi olla näkyviä vaaleita juovia. Juovat eivät ole vaarallisia.

Nännit ovat erikoisen tummat tai vaaleat

Todennäköisesti kyseessä ei ole mitään vakavaa. Asiantuntijoiden mukaan vaiva ei ole yhteydessä rintasyöpään. Eri naisilla vain on eriväriset nännit.

Nännit ovat joko todella suuret tai todella pienet

Todennäköisesti kyseessä ei ole mitään vakavaa. Kuten edellä mainittiin nännien väreistä, nännien kokokin vaihtelee eri naisilla.

Nännipihassa on pieniä muhkuroita

Todennäköisesti kyseessä ei ole mitään vakavaa. Rinnat on suunniteltu maidontuotantoon ja kyseiset muhkurat ovat todennäköisesti osa maitokanavia. Ne joskus kohoavat, mutta se on yleensä täysin normaalia.

Rinnassa on yksi suuri muhkura

Tämä voi olla hyvänlaatuinen kysta tai syöpäkasvain. Kannattaa varata aika lääkärille ja seulontaan. Näin selviää, onko kyseessä normaalia rintakudosta vai pitääkö huolestua.

Rinnoissa on runsaasti yksittäisiä karvoja

Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että olet altistunut testosteronia sisältävälle voiteelle tai geelille. Voi olla, että jotkut miehet käyttävät testosteronia sisältäviä voiteita lisätäkseen seksiviettiä, mutta voiteet voivat siirtyvät ihokosketuksessa naisen iholle ja mahdollisesti rintojen alueelle. Tällaisen voiteelle altistuminen saattaa lisätä esimerkiksi karvojen kasvua.

Sinulla voi myös olla munasarjojen monirakkulasyndrooma. Tästä umpierityssairaudesta käytetään myös nimeä PCOS. Testosteronitasot ovat sairauden vuoksi koholla, mikä aiheuttaa liikakarvoitusta. Muita oireita voivat olla harvoin tulevat tai niukat kuukautiset, hedelmättömyys ja vatsalihavuus. Kannattaa käydä lääkärissä tarkistuttamassa tilanne.

Nännit kutisevat

Tämä saattaa tarkoittaa vain sitä, että rintoihin on suihkun jälkeen jäänyt esimerkiksi shampoo- tai saippuajäämiä. Rinnat kannattaa tässä tapauksessa pestä ja laittaa niihin rauhoittavaa voidetta. Saatat myös olla allerginen vaatteiden materiaalilla. Esimerkiksi uudet rintaliivit voivat sisältää jotain sellaista ainetta, mille olet tietämättäsi yliherkkä. Tässä tapauksessa kannattaa tarkkailla, millaiset vaatteet oireita aiheuttavat.

Nännien kutinaa voivat myös lähestyvät kuukautiset. Joskus hormonimuutokset laukaisevat kutinan. Syynä voi toki olla myös Pagetin tauti, nännin ja sen ympäristön syöpä. Toiseen nänniin voi tulla karheutta, punoitusta ja hilseilyä. Ihottuma voi alkaa kutista, pistellä ja jopa poltella. Tässä tapauksessa kannattaa mennä lääkärille.

Rinnat ovat kuhmuiset ja kivuliaat

Tämä saattaa tarkoittaa vain sitä, että kuukautiset ovat lähestymässä. Asiantuntija kehottaa ottamaan epämukavina päivinä B6-vitamiinia 200 milligrammaa ja E-vitamiinia 300 milligrammaa. Tämän jälkeen kannattaa odottaa seuraavan kuukautiskierron loppuun. Mikäli oireet eivät ole häipyneet, kannattaa käydä lääkärissä.

Kuhmuiset ja kivuliaat rinnat voivat olla merkki siitä, että olet nauttinut liikaa kofeiinia. Kofeiini saattaa joissain tapauksissa aiheuttaa rintojen arkuutta. Kannattaa siis vähentää kahvin ja kofeiinipitoisten virvoitusjuomien nauttimista.

Nänneistä vuotaa maitomaista eritettä

Rinnathan on suunniteltu imetykseen ja maidontuotantoon, joten tässä tapauksessa rinnat tekevät juuri sitä, mihin ne on suunniteltu. Nainen voi kokea maidon nousemista rintoihin, vaikkei olisi raskaana ja synnyttänyt. Mikäli tilanne vaivaa sinua, oireisiin löytyy lääkitys.

Vuoto saattaa johtua myös siitä, jos käytät masennus- tai mielialalääkkeitä. Jotkut lääkkeet vaikuttavat prolaktiinihormonin tasoihin. Hormoni stimuloi maidontuotantoa. Tämä ei ole vaarallista, todennäköisesti vain harmillinen sivuoire.

Nänneistä vuotaa veristä eritettä

Sinulla saattaa olla hyvänlaatuinen kasvain. Kannattaa käydä lääkärissä, erityisesti siinä tapauksessa, jos oireita on vain toisessa rinnassa.

Nännit ovat kovat

Kyseessä ei todennäköisesti ole mitään vakavaa. Voit olla vain kiihottunut, tai sitten sinulla voi olla kylmä.

Nänni on vetäytynyt sisäänpäin

Millainen tahansa nännin sisäänpäin kääntyminen saattaa viitata siihen, että jossain sisällä on kehittymässä syöpä. Kannattaa mennä lääkäriin.

Näet verisuonet rintojen ihon läpi

Saatat olla alttiimpi ihosyövälle kuin toiset. Kaikki on hyvin siihen saakka, kunhan et nauti auringosta koko ajan yläosattomissa ja ilman aurinkovoidetta.

Rintojen ihosta tulee mieleen appelsiinin kuori

Sinulla saattaa olla rintasyöpä. Jos aiemmin sileänä olleen rinnat alkavat muuttua appelsiininkuorimaisiksi ja jos nänninpiha ja nänni ovat hyvin kovat, kannattaa mennä heti lääkäriin.


Lue myös: Rintaliivien poisjättäminen saa rinnat kiinteytymään - näkyviä tuloksia jo vuodessa

Lähde: Good Housekeeping


Kilpailut

Uusimmat