Kuva: Fotolia

Meikkilaukussa vaanii vaara: Lue, mitä suosikkituotteesi tekevät terveydellesi

09.10.2015 14:45 - Eeva Rajala

Monet naiset käyttävät meikkiä ja muita kauneustuotteita päivittäin ajattelematta sen enempää, miten ne vaikuttavat terveyteen.

Meikkilaukku on lähes jokaisen naisen hyvä ystävä. Se matkaa minne nainenkin, ja sieltä löytyy jos jonkinlaista ehostustavaraa. Tutkimustulokset eivät kuitenkaan ole täysin meikkien puolella. Daily Mail -lehti on listannut meikkilaukusta löytyviä tavaroita, joiden käyttöön liittyy myös riskejä.

Rajauskynä

Jotkut käyttävät rajauskynää niin, että laittaa väriä silmäluomen sisäreunalle. Tämä voi kuitenkin olla haitaksi silmille, sillä monissa rajauskynissä on öljyjä, silikonia, kumia ja vahaa, jotka voivat kasaantua, aiheuttaa punoitusta, bakteeritulehduksia ja sumentaa näköä. Eye and Contact Lens -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan naisilla, jotka käyttävät piilolinssejä, on suurin riski saada silmäoireita rajauskynästä.

Waterloon yliopiston tutkimuksessa todettiin, että rajauskynän pienet hiukkaset pääset silmän pinnalle viidessä minuutissa meikin laittamisen jälkeen. Meikki on niin tahmeaa, ettei se huuhtoudu silmästä normaalilla tavalla pois.

Huulipuna

Joidenkin tutkimusten mukaan yli puolet huulipunista sisältää lyijyjäämiä ja muita myrkyllisiä metalleja, kuten kadmiumia ja alumiinia. Nämä ovat yhdistetty hermoston vaurioihin ja sikiön poikkeavuuksiin. Kaikkia näitä ainesosia ei lisätä huulipunaan suoraan, mutta monet väriaineet tehdään mineraaleista, jotka sisältävät näitä.

Meikkiteollisuudesta kerrotaan, että määrät ovat niin pieniä, että mitään vaikutusta olisi. Kalifornian yliopiston tutkimuksessa selvisi, että nainen laittaa huulipunaa uudestaan keskimäärin 14 kertaa päivässä, mikä tarkoittaa noin 87 milligrammaa huulipunaa. Joidenkin arvioiden mukaan ajan saatossa metallimäärät voivat lisääntyä vaaralliselle tasolle.

Kasvovoide

Joissain kasvovoiteissa käytetään ainesosaa nimeltä metyyli-isotiatsolinoni eli MI. Sitä käytetään säilöntäaineena, mutta se voi aiheuttaa myös allergiaa. Lääkäri Nick Lowe Britannian ihotautilääkärien liitosta sanoo, että MI aiheuttaa allergisen riskin etenkin herkästä ihosta kärsiville. Oireet voivat olla kutiamista, punoitusta. Hän muistuttaa, että oireet voivat alkaa vasta kuukausienkin käytön jälkeen. Hän muistuttaa kuluttajia aina katsomaan kasvovoiteiden ainesosaluettelon.

Kosteuspyyhkeet

Asiantuntijat ovat huolestuneita kosteuspyyhkeiden myynnin lisääntymisestä, sillä jotkut kosteuspyyhkeet voivat jättää kemikaalijäämiä iholle. Lääkäri Adam Friedmannin mukaan ihoa voivat ärsyttää muiden muassa pyyhkeiden puhdistusaineet, alkoholi, saippua ja hajusteet. Jäämät voivat vahingoittaa esimerkiksi herkkää silmänympärysaluetta ja tehdä ihosta yleisesti herkemmän. Aineet voivat myös kuivattaa kasvojen ihoa. Friedmann kehottaa, että kosteuspyyhkeen käytön jälkeen kasvot puhdistettaisiin myös vedellä.

Kynsilakka

Kynsilakoissa on muun muassa kovettaja-aineita, jotka voivat aiheuttaa iho-ongelmia ja jotka ovat myös yhdistetty syöpään. Oireet eivät kuitenkaan näy kynsien lähellä olevassa ihossa, vaan esimerkiksi silmäluomissa, suun ympärillä tai kaulalla. Tämä sen vuoksi, että nainen koskee lakatuilla kynsillään ja sormillaan näitä alueita. Herkkyydestä kärsivien kannattaa valita sellaisia kynsilakkoja, joissa ei esimerkiksi ole formaldehydiä.

Kuivashampoo

Kuivashampoo lisää koko ajan suosiotaan, mutta sen liikakäyttö voi aiheuttaa muun muassa päänahan kuivumista ja finnejä päänahkaan. Muun muassa kuivashampoon talkki ja titaani imevät hiuksesta pois luonnolliset öljyt. Jos käyttää pelkästään kuivashampoota, päänahkaa ei pestä niin säännöllisesti kuin kuuluisi, kertoo lääkäri Iain Sallis.

Irtoripset

Se, miten irtoripset laitetaan kiinni, voi vaurioittaa ja tehdä aidoista ripsistä vieläkin ohuemmat. Hiusasiantuntijan, lääkäri Robert Dorinin mukaan ripsissä käytettävä liima voi aiheuttaa allergisia reaktioita silmäluomissa. Lisäksi bakteerit voivat kasaantua ja aiheuttaa joko virus- tai sieniperäisen tulehduksen. Irtoripsien jatkuva käyttö rasittaa omia ripsiä, ja Dorin muistuttaa, että omista ripsistä tulisi taas tuuheammat, jos irtoripsistä pidettäisi taukoa.


Lue myös: Meikit, korut ja kynsilakat eivät kuulu kylpyhuoneeseen - katso miksi

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat