Kuva: Fotolia

Mikä saa sinut syömään liikaa? Lue, mikä aiheuttaa ”hotkimispäiviä”

09.10.2015 13:15 - Pauliina Jokinen

Kun ymmärrät, miksi sinun tekee mieli syödä enemmän, kuin normaalisti, voit välttää ähkyn.

Olet nälkäinen. Valtavan nälkäinen. Kävit vain hetki sitten jääkaapilla ja jo nyt sinun tekisi mieli kipittää takaisin. Mistä on kyse?

Meillä kaikilla on toisinaan päiviä, kun nälkä tuntuu pohjattomalta. Silloin tekisi mieli herkutella tai napsia koko ajan jotakin pientä. Pian on ähky, jonka selättämisen jälkeen on – yllätys, yllätys – jälleen nälkä.

”Hotkimispäiviin” voi olla muutamia syitä. Kun ymmärrät, mistä on kyse, voit välttää turhan syömisen.

Et nuku tarpeeksi

Väsyneenä elimistö yrittää korjata energiavajetta ruoalla. Väsyneenä olet myös alttiimpi tekemään huonoja ruokavalintoja. Väsyneenä ihminen valitseekin jopa 50 prosenttia todennäköisemmin roskaruokaa ja hiilihapollisia juomia.

Tutkimuksen mukaan liian vähän nukkuneet ihmiset syövät 248 kaloria enemmän päivässä kuin ne, jotka menevät nukkumaan ajoissa. Univajeesta kärsivät ovatkin todennäköisemmin ylipainoisia.

Söit illallisella liikaa hiilihydraatteja

Jos himoitset aamuisin hiilihydraatteja - kuten paahtoleipää, suklaata, muroja, kannattaa muistella, mitä söit illalla viimeiseksi. Jos illallisesi oli pitsaa tai pastaa, menit todennäköisesti nukkumaan hiilihydraattipöhnässä. Myös makeat iltapalat nostavat verensokereita huimasti. Samoista syistä verensokerisi ovat aamulla poikkeuksellisen alhaalla, ja kehosi yrittää korjata tilannetta pikaisesti.

Illalla kannattaakin syödä sekä proteiinia että kuitupitoisia ruokia, kuten tummaa riisiä tai täysjyväleipää.

Krapula

Tutkimuksen mukaan kolme lasillista viiniä vaikuttaa seuraavan päivän näläntunteeseesi. Kun maksasi on joutunut pilkkomaan yön ajan alkoholia, ei sillä ole ollut aikaa toimittaa tarvittavaa määrää glukoosia aivoillesi. Kolme alkoholiannosta illalla nostikin seuraavan päivän näläntunnetta peräti 30 prosenttia.

Ruokamainokset

Kun ruokamainoksia on jatkuvasti kaikkialla, ei ole ihme, että ruoka pyörii mielessä. Tutkimuksen mukaan jo pelkkä herkullisen näköisen ruokakuvan katsominen voi tehdä nälkäiseksi. Emme enää syö vain, kun meillä on nälkä, vaan aina, kun annamme mieliteoillemme periksi.

Jano

Voit sekoittaa nälkäsi janoon. Elimistömme on suurelta osin vettä, ja jos kehomme kärsii pienestäkin nestehukasta, tulee olomme inhottavaksi. Aivot saattavat sekoittaa tunteen nälkään, jolloin tekee mieli syödä.

Buffetti-efekti

Buffetti-efekti voi huijata meidät syömään liikaa. Kun tarjolla on jatkuvasti paljon erilaisia ruokia, eivät aivomme osaa arvioida jokaisen ruoan kokoa oikein. Tutkimuksen mukaan syömme tällöin 10 prosenttia enemmän, kuin jos söisimme vain yhtä ruokaa kerrallaan.

Hotkiminen

Aivosi eivät ehdi rekisteröidä vatsasi täyttymistä, jos hotkit ruokasi. Aivosi ymmärtävät sinun olevan täysi vasta, kun vatsasi alkaa sulattamaan ruokaa. Tämä kestää noin 20 minuuttia.

Kuukautiset

Ruokaa on paljon vaikeampi vastustaa kuukautiskierron jälkimmäisellä puoliskolla. Elimistö valmistautuu tuolloin raskauden alkamiseen ja aivot kehottavat varastoimaan energiaa. Tuolloin esimerkiksi niin sanotun lohturuoan vastustamien on vaikeampaa.

Lue myös: Pohjaton nälkä? 8 ruoka-ainetta, jotka saavat sinut himoitsemaan lisää

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat