Kuva: Fotolia

Onko mahdollista, että olisit sairastunut syömishäiriöön? Testaa

01.05.2016 19:15 - Senni Loikala

Vastaa rehellisesti viiteen kysymykseen.

Mielenterveystalo.fi-sivustolta löytyy SCOFF-syömishäiriöseula, joka koostuu viidestä kysymyksestä. Kysely on suunnattu normaali- ja alipainoisille henkilöille, ja monet terveyden ja hyvinvoinnin ammattilaiset käyttävät sitä selvittääkseen asiakkaidensa suhtautumista omaan kehoonsa ja ruokaan. Kysely kartoittaa laihuus- ja ahmimishäiriöiden yleisimpiä oireita.

Tee nyt SCOFF-syömishäiriöseula vastaamalla alla oleviin kysymyksiin joko "kyllä" tai "ei".

1) Yritätkö oksentaa, koska tunnet olevasi epämiellyttävän kylläinen?

2) Huolestuttaako sinua ajatus, ettet enää pysty hallitsemaan syömisesi määrää?

3) Oletko laihtunut lähiaikoina yli kuusi kiloa kolmen kuukauden aikana?

4) Uskotko olevasi lihava, vaikka muut väittävät, että olet laiha?

5) Hallitseeko ruoka mielestäsi elämääsi?

Amerikkalainen lääkäri Amelia Davis kertoo TeenVogue-lehdelle, että jos vastasit myöntävästi vähintään kahteen SCOFF-testin kysymykseen, kannattaa sinun mennä lääkärin vastaanotolle, koska sinulla saattaa mahdollisesti olla syömishäiriö.

Tavoitteeksi toipuminen

Davis antaa myös kolme neuvoa heille, joiden suhtautuminen ruokaan, urheiluun tai omaan kehoon on mennyt sairaalloisiksi.

1) Pyri siihen, ettet lajittelisi mielessäsi ruokia “hyviin” ja “pahoihin”. Pidä mielessäsi, että ihminen tarvitsee tasapainoisen ruokavalion ja erilaisia ravinnon lähteitä ollakseen terve. Se tarkoittaa, että terve ihminen voi syödä välillä esimerkiksi jäätelöä tai donitseja.

2) Pyri siihen, ettet krisisoisi ulkonäköäsi. Jos soimaat itseäsi lihavaksi, et enää pysty keskittymään terveelliseen elämään. Kritiikkisi syövät samalla omaa itsetuntoasi.

3) Pyri siihen, ettet ajattele laihuuden ja onnellisuuden olevan riippuvaisia toisistaan. Ota tavoitteeksesi, että erottaisit ruokaan ja urheiluun kohdistuvat paineet henkisistä paineistasi. Lähde selvittämään, miksi ajattelet hoikan vartalon olevan tie onneen.

Lähteet: Mielenterveystalo ja TeenVogue

Lue myös: Mitä anorektikko oikein ajattelee? Tuore tutkimus paljastaa

Kilpailut

Uusimmat