Kuva: Fotolia

Täytyykö seksin jälkeen käydä heti vessassa?

05.02.2016 22:15 - Emma Ylistalo

Asiantuntijat kertovat faktat siitä, estääkö vessassa käyminen heti yhdynnän jälkeen saamasta virtsatietulehdusta.

Olet varmasti joskus kuullut sanottavan, että aina seksin jälkeen tulisi käydä pissalla. Se on yksi niistä säännöistä, jota me kaikki noudatamme tai jos emme noudata, mietimme ainakin, että pitäisi. Viimeinen asia, jonka haluat muistaa viimeisimmästä seksikerrastasi tuskin on virtsatietulehdus.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että meidän täytyisi nousta sängystä kylpyhuoneeseen heti yhdynnän päätyttyä. Lue alta oleellinen, joka sinun tulee tietää aiheesta.

Naiset saavat miehiä helpommin virtsatietulehduksen ja seksuaalinen aktiivisuus voi lisätä riskiä

Naisilla on miehiä lyhyempi virtsaputki, minkä seurauksena bakteerit kulkeutuvat naisilla helpommin virtsarakkoon. Gynekologi Alan B. Coppermanin mukaan virtsatietulehdus yhdistetään usein seksiin, sillä yhdyntä lisää bakteereita virtsaputkeen ja naisen virtsatiehen.

Virtsaaminen seksin jälkeen auttaa huuhtomaan bakteerit pois ennen kuin ne pääsevät virtsarakkoon.

Coppermanin mukaan tässä ei tarvitse olla kellontarkka, vaikka virtsaaminen ennen ja jälkeen yhdynnän vähentääkin virtsatietulehduksen riskiä. Jos sinulla ei ole tarvetta virtsaamiselle, ei sitä tarvitse väkisin tehdä. Yhden tipan puristaminen ei kuitenkaan auta huuhtomaan bakteereita pois. Voit siis ensin rauhassa halailla tai ottaa pienet torkut, jos haluat. Pidä kuitenkin huoli, että käyt seksin jälkeen vessassa ennen kuin nukahdat seitsemän tunnin yöunille.

Jos sinulla on hätä, pissaa ei kannata pidätellä

Virtsan pitäminen rakossa voi kasvattaa bakteerimäärää ja pahentaa tulehdusta. Kerroimme tästä aiheesta aikaisemmin ja uutisen voit lukea täältä.

Toiset naiset saavat virtsatietulehduksen toisia helpommin

Toisilla ihmisillä voi olla riskitekijöitä, jonka takia he voivat saada virtsatietulehduksen toisia helpommin. Näitä voivat olla esimerkiksi diabetes, virtsakivet tai jotkin poikkeavuudet virtsarakossa. Jos sinulla on enemmän kuin kaksi virtsatietulehdusta puolessa vuodessa tai kolme vuodessa, kannattaa keskustella lääkärinsä kanssa. Siihen ei kuitenkaan vaikuta se, menetkö vessaan 30 sekuntia tai 30 minuuttia seksin jälkeen.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos virtsatietulehdukset eivät ole aikaisemmin olleet ongelma sinulle, voit luultavasti jatkaa samaan malliin kuin aikaisemminkin.


Lähde: Self

Lue myös: Miksi seksi sattuu? 4 mahdollista syytä

Kilpailut

Uusimmat