Tiesitkö: Tupakkavalmistajat lisäävät savukkeisiin syöpää aiheuttavaa ainetta

13.09.2012 14:00 - Eeva Rajala

Suurin osa ihmisistä ei tiedä, että vaniljaa ja kymmenittäin muita lisäaineita lisätään savukkeisiin parantamaan niiden makua.

Tänään 15 Euroopan maata on julkaissut nettisivut, joilla kerrotaan yleisölle tupakkateollisuuden tupakkatuotteisiin lisäämistä ja tuotteiden houkuttelevuutta lisäävistä aineista.

Vanilja on yksi käytetyimmistä tupakan lisäaineista ja samalla yksi suosituimmista mauista maailmassa. Valviran mukaan tupakan valmistajat lisäävät tarkoituksella vaniljan makua tupakkaa, käärepaperiin tai filtteriin. Vaniljan polttamisen tiedetään vapauttavan joukon eri kemikaaleja, joista osa on kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen mukaan syöpää aiheuttavia.

Makuaine aiheuttaa vahinkoa myös epäsuorasti, sillä vanilja peittää tupakan savun vahvaa omaa makua ja tekee tupakoinnin miellyttävämpää. Mitä enemmän tupakoitsijat polttavat, sitä enemmän he altistuvat myrkyllisille aineille.

Tupakkatuotteiden lisäainetietoutta jakavassa projektissa ovat mukana Suomen lisäksi Alankomaat, Saksa, Belgia, Bulgaria, Puola, Romania, Viro, Malta, Itävalta, Iso-Britannia, Norja, Ranska, Turkki ja Sveitsi. Nettisivut julkaisseiden Euroopan maiden tavoitteena on saattaa kansalaisten tietoon objektiivista informaatiota lisäaineista, miten ne toimivat ja miten ne vaikuttavat terveyteen.

Jokainen sivusto jakaa yksityiskohtaista tietoa 14 tietystä ainesosasta, joita tupakkayhtiöt lisäävät savukkeisiin. Näihin ainesosiin lukeutuvat vaniljan lisäksi muun muassa sokerit, selluloosa, lakritsi, kaakao ja mentoli. Lisäaineet tekevät tupakoinnista houkuttelevampaa varsinkin niille, jotka ovat vasta aloittaneet, ja kannustavat myös polttamaan enemmän.

Näillä kyseisillä lisäaineilla on tämän tuloksena huomattava vaikutus kansanterveyteen, sillä tupakointi on suurin keuhkosyövän, verisuonitautien ja hengitystien tautien aiheuttaja. Tupakoinnin seurauksena kuolee Euroopassa noin 700 000 ihmistä vuosittain.

Lue lisää aiheesta täältä! (Valvira)

Kilpailut

Uusimmat