Kuva: Fotolia

Treenaatko väärin? Asiantuntijat listaavat yleisimmät virheet

01.12.2015 20:45 - Eeva Rajala

On oma taistelunsa, että pääsee salille treenaamaan. Moni tekee kuitenkin matkan varrella virheitä, jotka voivat sabotoida koko treenin.

Personal trainerit Jessica Luepke, Kathy Kaehler, Jamie Atlas ja Mike Luepke kertovat Prevention-lehdelle, millaisia virheitä kannattaa välttää, jotta treenistä saa kaiken hyödyn irti.

Älä kiirehdä läpi alkulämmittelyn

Sinä tarvitset alkulämmittelyn, jotta keho on valmiina vaativammalle treenille. On tärkeää lisätä verenkiertoa lihaksiin ja venytellä lihassyitä. Mitä parempi verenkierto lihaksissa on, sitä nopeammin, tehokkaammin ja turvallisemmin pystyt liikkumaan.

Älä tee alkulämmittelyssä ylilyöntejä

On tärkeää lämmitellä, mutta sinun ei kannata tehdä alkulämmittelynä tunnin syketreeniä. Jos esimerkiksi käyt tunnin lenkillä ennen salitreeniä, kehosi on niin väsynyt, ettei se välttämättä jaksa suunniteltua treeniä. Alkulämmittely kannattaa pitää noin 10 minuutissa.

Älä käytä vaakaa menestyksen mittarina

Jos työskentelet salilla kovasti, mutta paino ei laske, ei kannata vaipua epätoivoon. Saatat silti menettää rasvaa ja kasvattaa lihasta. On tärkeää keskittyä enemmänkin siihen, miltä sinusta tuntuu. Keskity siihen, millaisia menestyksen tunteita esimerkiksi uuden oppiminen aiheuttaa. Huomioi, miten kehityt, miten esimerkiksi jaksat juosta pidempään tai miten voit nousta portaat ilman kipuja.

Puntarissa ei välttämättä kannata käydä päivittäin. Paino kuitenkin ailahtelee riippuen muun muassa siitä, mitä olet syönyt päivän aikana ja naisten kohdalla kuukautiskiertokin vaikuttaa painoon. Vaa'alle kannattaa mieluusti nousta vain kerran kuussa.

Älä treenaa nälkäisenä

Keho ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla, jos tankki on tyhjä. Ennen treeniä on hyvä syödä vähän hiilihydraatteja ja proteiineja, kuten palan täysjyväleipää. Sillä saa energiaa, eikä vatsa täyty liikaa. Samalla kannattaa välttää ylisyöntiä treenien jälkeen.

Älä treenaa yliväsyneenä

Jos et viime yönä saanut nukutuksi tuntiakaan, nukkuminen tänään saattaa olla parempi vaihtoehto kuin pakottaa itsensä salille. Kehosi tarvitsee lepoa, jotta se voi tulla taas kuntoon. Reaktionopeus heikentyy väsyneenä ja loukkaantumisriski kasvaa.

Älä säädä juoksumattoa liian jyrkälle

Juoksumaton kallistuskulman ei pitäisi olla niin jyrkkä, että joudut pitämään sivukaiteista kiinni. Keho on sellaisessa kulmassa, että selälle, polville ja lantiolle tulee liikaa painetta. Käytä juoksumattoa niin, että pystyt juoksemaan tai kävelemään sillä ilman, että kaiteista täytyy pitää kiinni. Lisää tämän jälkeen vain vauhtia.

Älä kyykkää väärin

Yleisesti ottaen ei kannata tehdä mitään liikkeitä väärin, mutta erityisesti kannattaa keskittyä kyykkyjen oikein tekemiseen. Kyykkyyn meno on yksi toiminnallisimmasta päivän aikana tehdyistä liikkeistä. On yleistä, että ihminen siirtää painonsa varpaitaan kohti, kun parasta olisi siirtää painon kantapäihin ja pitää lantio takana.


Lue myös: Bikini fitnessin maailmanmestari vinkkaa: Keinot, joilla treenaat tehokkaasti kotona

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat