Kuva: Fotolia

Tunnetko olevasi "ikuinen kakkonen"? Tutkijoiden mukaan peittoat muut luonteellasi

09.02.2016 16:45 - Senni Loikala

Rehellisyys on arvostettu ominaisuus, jota ei kaikilta löydy. Jos olet saanut takkiisi, puhut totta todennäköisemmin kuin voittajana poistunut kilpailijasi.

Tuore israelilainen tutkimus tarjoaa ilonaihetta heille, jotka tuntevat olevansa elämässä “ikuisia kakkosia”. He nimittäin ovat muita rehellisempiä ystävilleen. Psykologisesta tutkimuksesta selvisi, että erilaisten kilpailutilanteiden voittajat sortuvat muita useammin jopa ystäviensä huijaamiseen.

- Olemme ensimmäisiä, jotka pohtivat, mitä kilpailijoille ja heidän käytökselleen tapahtuu kisan päätyttyä. Ja huomasimme, että kilpailulla on pitkäaikaisia vaikutuksia, tutkija Amos Schurr Negevin yliopistosta kuvailee.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimukseen osallistui opiskelijoita, jotka laitettiin suoriutumaan useista kilpailuhenkeä nostattavista tehtävistä. Tutkijat huomasivat, että tehtävissä menestyneet opiskelijat huijasivat muita enemmän opiskelutovereitaan.

Tutkijat tarkkailivat opiskelijoiden käytöstä ja haastattelivat heitä myöhemmin. Schurrin mukaan itsensä vertaileminen muihin on tuhoisaa etenkin heille, jotka ovat saaneet menestystä.

- On kahdenlaista menestystä. Yhteen kuuluu sosiaalinen vertailu ja toiseen se puolestaan ei kuulu. Ja kun määrittelet menestystä niin, että: ”kuinka hyvä olen muihin verrattuna”, se on hetki, jolloin ihmiset saattavat turmeltua.

Näin ollen ”ikuiset kakkoset” ovat ainakin rehellisempiä kuin he, jotka ovat vetäneet pisimmän korren. Ja heidän, jotka ovat saaneet nauttia menestystä, kannattaa tutkimuksen mukaan olla vertailematta itseään muihin.


Lue myös: Tunnetko kumppanisi todella? Selvittäkää se pelaamalla paljastavaa parisuhdepeliä

Lähde: Scientific American

Kilpailut

Uusimmat