Kuva: Fotolia

Väsähdätkö lounaan jälkeen? 5 ruokaa, jotka aiheuttavat sen

27.11.2015 17:45 - Emma Ylistalo

Kokoa lounaasi ruoka-aineista, jotka eivät saa sinua väsymään jälkikäteen.

Tiedät luultavasti sen tunteen, kun lounaan jälkeen työtehosi hidastuu ja kaipaisit päiväunia. Tähän voi olla syynä juuri syömäsi lounas. Lue alta viisi ateriaa, jotka voivat tehdä sinut väsyneeksi. Helpoilla korjauksilla saat lisää virtaa päivääsi tai ainakin tiedät, milloin odottaa hetkellistä väsymystä.

1. Huono salaattiannos

Ravitsemusasiantuntija Elisabetta Politi huolestuu, jos kuulee asiakkaidensa sanovan, että he ovat syöneet salaatin lounaaksi. Tämä johtuu siitä, että salaatti voi usein olla koottu vain muutamasta raaka-aineesta, kuten salaatista ja tomaatista. Pelkkä salaatti ei sisällä tarpeeksi proteiinia, joten se saa sinut väsymään, sillä et saa tarpeeksi kaloreita. Kulhollisella salaatinlehtiä ja tomaatilla ei jaksa edes iltapäivään asti. Monet salaatinkastikkeet saattavat myös sisältää paljon sokeria, joka taas johtaa nopeaan väsymiseen myöhemmin. Tee lounaaksi salaatti, joka sisältää paljon esimerkiksi sieniä, kukkakaalia, kaalia ja turvaa riittävä proteiinin saanti esimerkiksi kanalla. Myös esimerkiksi kvinoa pitää nälän loitolla pidempään. Salaatinkastikkeeksi sopii hyvin oliiviöljy.

2. Jogurtti

Maitotuotteet voivat olla väsymyksesi takana. Vaikka ne olisivat sopineet sinulle nuorenpana, on kehosi saattanut iän myötä alkaa vastustaa niitä. Asiantuntijoiden mukaan jopa 30 prosenttia väsymyksestä kärsivistä aikuisista voisi paremmin, jos jättäisi maitotuotteet pois ruokavaliostaan tai ainakin vähentäisi niiden saantia runsaasti. Ihmiset eivät myöskään ymmärrä kuinka monessa tuotteessa maitoa todella on ja sen takia saattaa olla vaikeaa ymmärtää, että juuri maitotuotteet ovat väsymyksen syy.

3. Banaanit ja pähkinät

Banaani sisältää magnesiumia, joka auttaa lihassoluja rentoutumaan. Myös mantelit ja pähkinät sisältävät magnesiumia. Magnesiumin määrä vaikuttaa kaikkiin on yksilöllisesti, mutta kannattaa miettiä, voiko iltapäiväväsymyksen taustalla olla magnesiumpitoinen lounas. Kunhan saat päivittäin tarpeeksi magnesiumia, voit myös syödä banaaneita ja pähkinöitä ilman sivuoireita, sillä ne vaikuttavat helpommin ihmisiin, jotka kärsivät magnesiumin puutteesta.

4. Edellisen illan myöhäinen päivällinen

Kiireiset päivät aiheuttavat joskus sen, että päivällinen tulee syötyä vasta juuri ennen nukkumaanmenoa. Kun toiset ruuat voivat helpottaa unensaantia, toiset taas tekevät unestasi huonolaatuista ja näin myös vaikuttavat seuraavan päivän väsymykseen. Kananmunat, liha ja maitotuotteet kuuluvat niiden ruoka-aineiden listalle, joita kannattaa välttää ennen nukkumaanmenoa. Jos sinun täytyy syödä juuri ennen nukkumaanmenoa, suosi kasviksia, hedelmiä, kokojyväviljoja, sekä pähkinöitä.

5. Harvoin syöty herkku

On hienoa, jos elät terveellisesti ja välttelet herkkuja. Tässä on kuitenkin se haittapuoli, että kun päätät hemmotella itseäsi silloin tällöin, kehosi ei välttämättä kestä sitä kovin hyvin. Satunnainen herkku saattaa johtaa siihen, että ruuansulatuksesi ei välttämättä toimi yhtä hyvin ja se myös saa energiatasosi laskemaan hurjasti hetkeä myöhemmin. Koska kukaan ei halua elää elämäänsä ilman herkkuja, on tärkeää, että tiedostat satunnaisten herkkujen johtavan väsymykseen.


Lue myös: Haluatko hoikistua? Pysyä terveenä? Lue, mitä raaka-ainetta smoothieen kannattaa lisätä

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat