Kuva: Fotolia

Vinkit, kuinka vältät ruokakooman joulupyhinä

28.11.2015 15:15 - Reetta Haverinen

Monet tietävät miltä tuntuu, kun vatsakupu on pullollaan herkkuja ja ainoa asia, joka lämmittää mieltä, on ajatus ruokalevosta. Onneksi ähky on helposti torjuttavissa.

Monien ihmisten on vaikea pitää näppinsä erossa pähkinäkulhoista, piparimaljoista ja konvehtirasioista, joihin törmää joulun lähestyessä väistämättä niin kyläreissulla kuin työpaikan kahvihuoneessakin. Vaikka joulunalusaikana vatsaan uppoaa herkkuja tuon tuosta, kaikkein suurimmat ruokaöverit ihmiset kuitenkin vetävät jouluruokapöydän ääressä, kun aattoiltana santsauskierrokset seuraavat toisiaan.

Vaikka ylensyönti on joulun aikaan lähes normi monessa suomalaisperheessä, ei ähkystä kärsiminen ole mukavaa. Jos pelkäät, että tulet herkutelleeksi yli tarpeidesi etkä tahdo kärsiä vatsan väänteistä, kannattaa sinun lukea seuraavat vinkit huolella läpi. Näiden neuvojen avulla vältät pinkeän olon ja jaksat tehdä juhla-aterian jälkeen muutakin kuin vain pidellä mahaasi nojatuolin pohjalla:

Juo vettä

Älä mene ruokapöydän ääreen janoisena. Kun juot muutaman lasin vettä vatsan pohjalle, tulet myös syöneeksi maltillisemmin. Muista nauttia nestettä myös ruokailun yhteydessä. Älä kuitenkaan juo vettä litroittain ruoan kanssa, sillä liiallinen veden nauttiminen hidastaa ruoan sulamista ja ravintoaineiden imeytymistä.

Hidasta tahtia

Hotkiminen on kaikkea muuta kun kaunista ja nautinnollista. Arvosta jokaista syömääsi suupalaa ja pureskele ruokasi kunnolla. Sosialisoi ruokapöydän ääressä ja nauti ateriasta hitaasti niinkuin kuuluukin.

Kasaa lautanen maltillisesti

Mieti, onko sinun pakko maistaa kaikkea tarjolla olevaa. Ota lautasellesi ruokia, joista oikeasti pidät ja pidä niidenkin kohdalla kohtuus mielessäsi. Joskus vähemmän on enemmän.

Suosi kevyitä vaihtoehtoja

Jouluruoat mielletään tuhdeiksi ja rasvaisiksi, mutta usein ruokapöydässä on tarjolla myös herkkuja, joita ei ole kyllästetty voilla, kermalla, suolalla tai sokerilla. Esimerkiksi keitetyt kasvikset ja vihersalaatit tekevät vatsalle hyvää joulun pyhinä. Näitä herkkuja saat kasata lautasellesi runsain määrin. Kun täytät lautasen puolilleen salaatilla, jää kaloripitoisimmille herkuille paljon vähemmän pinta-alaa.

Unohda kuplajuomat

Hiilihapotetut juomat kannattaa suosiolla unohtaa, mikäli et tahdo, että vatsasi muistuttaa pian ilmapalloa. Kuplajuomat keräävät vatsaan ilmaa ja tekevät olosta entistä tukalamman. Keskity siis limujen ja siidereiden sijaan nauttimaan ruoan kanssa ainoastaan vettä. Säästä kuplivan kylmät juomat kesäterasseille.

Nauti suolaa maltilla

Suola kerää kroppaan nestettä, joten jos tahdot välttyä turvotukselta, pysy erossa ruokapöydän suolaisimmista tarjottavista. Älä myöskään lisää ruokaasi suolaa, vaikka suolasirotin vetäisi sinua puoleensa - usein suolan lisääminen on vain totuttu tapa. Ruoassa saattaa olla hyvin suolaa jo valmiiksi, mutta monet lisäävät lautaselleen lisää ”makua” varmuuden vuoksi.

Valitse omalle vatsallesi sopivia ruokia

Jos tiedät, että kaalit, pavut ja herneet saavat vatsasi kuplimaan, kierrä nämä ruoka-aineet kaukaa. Joidenkin ihmisten kohdalla myös maitotuotteet tekevät olon tukalaksi. Ole siis tarkka, mitä suustasi nielet. Jos vatsasi on herkkä, suosi ruokia, joissa on vain vähän rasvaa ja miedosti mausteita.

Mene kävelylle

Päätä ruokalevon sijaan mennä lyhyelle happihyppelylle ulkoilmaan. Pieni liikuskelu ruokailun jälkeen edistää ruoansulatusta ja virkistää oloa. Varsinkin jos olo tuntuu turvonneelta, pieni lenkki tekee enemmänkin kuin hyvää!

Nauti piparminttu- tai kamomillateetä

Tutkimuksen mukaan piparminttu ja kamomilla edistävät ruoan kulkua suolistossa ja auttavat kroppaa käsittelemään rasvaisia ruokia. Ota siis perinteisen jälkiruokakahvin sijaan kuppi piparminttu- tai kamomillateetä ja suolistosi kiittää!


Lue myös: Mässäilitkö liikaa herkkuja? 6 ruoka-ainetta, joilla ähky helpottaa

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat