Etelä-Tanskan yliopistossa tutkittiin ruokavalion vaikutusta kehon lämmöntuotantoon. Tutkimuksessa havaittiin, että tietynlainen ruokavalio sai hiiret tuottamaan enemmän lämpöä ja näin kuluttamaan enemmän energiaa.
Kyseinen ruokavalio nostaa energiankulutusta saman verran kuin kylmäaltistus viiden asteen pakkasessa. Lisääntynyt energiankulutus kohdistui rasvakudokseen, jota ihmisillä ja hiirillä on ihon alla.
Hiiret, jotka saivat vähän metioniinia ja kysteiiniä sisältävää ravintoa, tuottivat 20 prosenttia enemmän lämpöä kuin vertailuryhmä. Hiiriryhmät söivät yhtä paljon ja liikkuivat yhtä paljon, joten ylimääräinen energiankulutus tuli kehon lisääntyneestä lämmöntuotannosta.
Näitä aminohappoja on runsaasti eläinperäisissä proteiineissa, joten kasviksia ja pähkinöitä suosivat saavat niitä luonnostaan vähemmän.
Lue myös: Varoitus limsojen ja tuoremehujen lipittäjille – yli puolen miljoonan ihmisen tiedot analysoitiin
Tieteilijöiden mukaan saattaisi olla mahdollista kehittää sellaisia elintarvikkeita, joissa on vähemmän metioniinia ja kysteiiniä. Tutkijat pohtivat myös, voisiko esimerkiksi Wegovy-laihdutuslääkettä käyttävien painonpudotus tehostua ruokavaliolla, joka ei sisällä eläinproteiineja.
Ihmiskokeita ei ole tehty, joten vaikutuksista ihmisille ei ole vielä varmuutta. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin mahdollista, että ruokavalio toimii myös ihmisillä. Seuraavaksi tarvitaankin jatkotutkimuksia.
Lähde: SciTechDaily