Ultraprosessoidulla ruoalla yhteys Parkinsonin tautiin – vältä näitä ruokia

Uutta tietoa Parkinsonin taudin kehittymisestä.

Julkaistu:

Tiedelehti Neurology julkaisi tutkimuksen, jossa selvisi, että runsaasti ultraprosessoituja ruokia syövät ovat selvästi suuremmassa riskissä sairastua Parkinsonin tautiin.

Parkinsonin tauti on etenevä liikehäiriösairaus, joka Aivosäätiön mukaan yleistyy maailmalla neurologisista sairauksista kaikkein nopeimmin.

Lue myös: Ozzy Osbournen kuolinsyy vahvistui

Lue myös: Miesten aivot vanhenevat naisten aivoja nopeammin

Tavallisesti se alkaa 50-70-vuotiaana, mutta erityisesti niillä, joilla se on perinnöllinen, sairaus voi alkaa jo 30-40 vuoden iässä.

Tutkimuksessa todettiin, että paljon ultraprosessoitua ruokaa syövillä riski Parkinsonin taudin kehittymisestä kertoviin varhaisiin oireisiin oli jopa 65 prosenttia suurempi.

Erityisesti tämä yhteys havaittiin liittyen masennukseen, virtsankarkailuun, ummetukseen, ahdistukseen ja ortostaattiseen hypotensioon eli verenpaineen laskuun ylös noustaessa.

Ultraprosessoitua ruokaa paljon nauttineilla henkilöillä oli yli kolme kertaa suurempi riski kuolla Parkinsonin tautiin kuin vähemmän prosessoitua ruokaa syöneillä verrokkiryhmäläisillä.

Lue myös: Uusi kansantauti on noussut salakavalasti vaarantamaan suomalaisten terveyttä – suuri vaikutus elintavoilla

Lue myös: Parkinsonin taudin todennäköinen aiheuttaja löytyi 200 vuoden tutkimusten jälkeen

Tutkimuksessa oli mukana yli 120 000 aikuista, ja seurantatutkimus kesti kymmenen vuotta.

Vältettävien ruokien listalle tutkimuksessa päätyivät erityisesti virvoitusjuomat, makeiset, leivonnaiset ja suklaa.

Ultraprosessoidun ruoan ongelma on, että yleensä se sisältää paljon lisättyä sokeria, tyydyttyneitä rasvoja sekä lisäaineita.

Tällaisia ruokia ovat muun muassa valmisateriat, valmiskastikkeet, sipsit, makkarat, leikkeleet, keksit, keinotekoisesti tai sokerilla makeutetut juomat ja jäätelö.