22-vuotiaalla naiselle harvinainen sairaus: Saattaa nukahtaa puoleksi vuodeksi kerrallaan

30.11.2016 10:15 - Rea Tallgren

Bethiä kutsutaan todellisen elämän Prinsessa Ruususeksi, sillä hän saattaa nukkua todella pitkiä aikoja kerralla.

22-vuotias brittinainen Beth Goodier sairastaa harvinaista Kleine-Levin Syndromaa. Syndrooma saa aikaan sen, että toisinaan Goodier nukahtaa ja vaipuu lähes koomankaltaiseen tilaan pitkäksi aikaa - pahimmillaan puoleksi vuodeksi.

Ensimmäisen kerran tauti havaittiin dramaattisella tavalla viisi vuotta sitten, kun Beth nukahti sohvalle, eikä herännyt kunnolla puoleen vuoteen. 

Unipäivien aikana Beth on hereillä noin kaksi tuntia, joiden aikana hän käy vessassa ja syö jotain. Sitten hän vaipuu taas unenkaltaiseen horrokseen.

- Raskainta on nähdä, kuinka surullinen hän on herätessään. Hän näkee, mitä kaikkea hänen ystävänsä ovat saaneet jälleen aikaiseksi, kun hän on nukkunut, ja se sattuu häneen, Bethin äiti selittää. 

Beth missasi muun muassa ylioppilaskirjoituksensa, koska hänellä oli päällä unijakso.

"Joka kerta toivon, että hän ei enää nukahtaisi"

Bethin äidin mukaan Beth on aina herätessään ihmeissään ja hämillään. Sitten hän saattaa pystyä normalisoimaan tilanteen ja viettää melko tavallista elämää parin viikon ajan. 

- Joka kerta toivon, että enää hän ei alkaisi muuttua uneliaaksi ja joka kerta on myös yhtä kauheata nähdä, kun se jälleen tapahtuu. Hän alkaa ärtyä äänistä ja valoista - ja pian hän on taas omassa unimaailmassaan, äiti selittää koskettavasti. 

Vaikka tauti on todella harvinainen, voidaan muista potilaista päätellä, että yleensä sairaudella on tapana parantua potilaiden täytettyä 25. 22-vuotiaalla Bethillä on jutun kirjoittamishetkellä käynnissä jälleen unijakso, ja tällä hetkellä hän on nukkunut 2,5 kuukautta.

Sekä Beth että hänen perheensä toivovat kyseessä olevan viimeisen unijakson hänen elämässään. 

Lue myös: Paras aika päiväunille selvitettiin - yllätyitkö?

Lue myös: Näetkö usein painajaisia? Olet saattanut lisätä riskiäsi tietämättäsi 13-kertaiseksi

Lähde: Uni LAD

Kilpailut

Uusimmat