Astronomit saivat selville uuden, kiehtovan faktan tähdistä

03.08.2015 13:15 - Senni Loikala

Noin 30 prosenttia Linnunradan tähdistä on nähnyt maailmaa, tai tässä tapauksessa avaruutta. Tutkijat saivat tietää kiinnostavia asioita taivaankappaleista tarkkailtuaan huomattavaa määrää galaksimme tähtiä. 

Aivan kuten monet ihmisetkin, niin myös taivaan tähdet vaeltavat pitkiä matkoja kauas synnyinseuduiltaan. Tähän tulokseen tuli joukko astronomeja, jotka tarkkailivat tutkimuksessaan neljän vuoden ajan yli 100 000 Linnunradalla sijaitsevaa tähteä. 

- Nykymaailmassamme monet ihmiset matkustavat kauas synnyinpaikoiltaan, joskus toiselle puolelle maailmaa, Michael Hayden New Mexicon yliopistosta sanoo.

- Nyt olemme huomanneet, että sama pitää paikkansa galaksimme tähtien kanssa. Noin 30 prosenttia niistä on matkannut pitkän matkan syntymäpaikastaan, hän jatkaa.

Vaellukset näkyvät tähdistä

Tähtitieteilijät pääsivät jyvälle taivaankappaleiden vaelluksista tutkimalla niiden spektrejä. Niistä pystyi päättelemään esimerkiksi tähdessä olevien kemikaalisten elementtien määrän.

- Tätä toimenpidettä voisi kuvailla galaktiseksi arkeologiaksi. Nämä tiedot paljastavat sijainnit, liikeradat ja rakenteen, mitkä tarjoavat näkymiä tähtien muodostumiseen ja historiaan, Donald Scheneider Pennsylvanian yliopistosta kertoo.

Näin ollen tähtien spektien perusteella tutkijat ovat vakuuttuneita siitä kiehtovasta väitteestä, että monet tähdet ovat syntyneet kaukana niiden nykyisestä sijainnista.

Tutkijat tekivät myös lyhyen, tähtien vaellusta havainnollistavan videon. Voit katsoa sen alta.



Lue myös: Marsista löytyi elämää? "Kyseessä isoin historiallinen löytö"

Lähde: From Quarks to Quasars

Kilpailut

Uusimmat