Ehkäisypillerien värikäs historia yllättää: Tuplasivat C-kupin rintaliivien myynnin!

23.10.2014 15:46 - Susanna Karttunen

Ehkäisypillereiden historiassa on tapahtunut vaikka mitä. Moni ei tiedä, että niitä kehitettiin alun perin hedelmällisyyden lisäämiseen tai että niiden ansiosta suurikuppisten rintaliivien myynti kasvoi huimasti. E-pillereitä kokeiltiin myös miehille - oudot faktat ehkäisyn historiasta

Ehkäisypilleriä pidetään yhtenä 1900-luvun tärkeimmistä keksinnöistä. 60-luvulla Yhdysvalloissa markkinoille tulleen ehkäisymenetelmän historiaan kuuluu monenlaisia outoja käänteitä. Women's Health Magazine kokosi niistä hulluimmat.

1. Ehkäisymenetelmät ennen pilleriä olivat pelottavia

Ennen e-pillerin keksimistä luotettavat ehkäisymenetelmät olivat vähissä. Ennen kondomien yleistymistä naiset joutuivat asettamaan emättimiinsä niin sitruunankuoria kuin krokotiilin ulostettakin.

2. Ehkäisypilleriä mainostettiin hedelmällisyyslääkkeenä

Kun e-pilleriä kehitettiin 1950-luvulla, tutkijat tiedottivat sen olevan hedelmällisyyttä lisäävä lääke. Tähän aikaan Yhdysvalloissa oli vielä laitonta tiedottaa ehkäisymenetelmistä, minkä vuoksi tutkijoiden täytyi kehittää valheellinen tarina.

3. Myöhemmin pilleriä markkinointiin PMS-oireisiin

E-pilleri tuli Yhdysvalloissa markkinoille 60-luvulla, mutta sitä sai määrätä vain epäsäännöllisten kuukautisten hoitoon. Lääkärit kuitenkin kirjoittivat reseptejä naisille salaa, vaikka näillä ei olisikaan ollut ongelmia kuukautiskiertonsa kanssa.

4. Naisten rinnat suurenivat

Muutama vuosi ehkäisypillerin tultua markkinoille rintaliivien valmistajat huomasivat, että suurempien kuppikokojen myynti oli kasvanut rajusti. C-kupillisten rintaliivien myynti nousi 50 prosentilla, mitä luultavimmin e-pillerin vuoksi.

5. Ehkäisytapaa kokeiltiin myös miehille

Tutkijat uskoivat hormonien toimivan myös miesten ehkäisymenetelmänä. E-pillerit kuitenkin kutistivat miesten kiveksiä ja aiheuttivat suuria mielialanvaihteluita, joten kokeilu lopetettiin nopeasti.

6. E-pilleri muutti perheitä

Kun tehokas ehkäisymenetelmä keksittiin, yhdysvaltalaisperheiden koot pienenivät rajusti. Ennen pillerin keksimistä nainen sai keskimäärin 3,7 lasta, kun tänä päivänä sama luku on vain 1,9.

Uutisoimme aiemmin siitä, että miehille on kehitteillä hormoniton ehkäisymenetelmä. Artikkeliin pääset tästä.

Lähde: Women's Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat