IS: Yritätkö huijata sairauslomaa helteiden vuoksi? Lääkärit paljastavat yeisimmät tekaistut vaivat

28.07.2014 08:40 - Eeva Rajala

Tällaisina helteisinä päivinä moni viettäisi varmasti vielä viikon rannalla löhöillen. Ilta-Sanomat selvitti, millaisten tekaistujen syiden vuoksi ihmiset hakevat sairauslomaa, ettei tarvitsisi palata vielä töihin.

Haastateltujen lääkäreiden mukaan yleisimpiä keksittyjä sairauksia ovat erilaiset kivut ja säryt. Palvelujohtaja Jan Långbacka Terveystalon työterveydestä sanoo, että hankalimpia tapauksia ovat sellaiset, joissa oireita on vaikea testata. Yksi suosittu tekosyy onkin selkäkipu, jota on vaikea lääkärin arvioida.

- Aito selkäkipu on asia, joka pitää ottaa vakavasti. Tutkimuksissa kivun syytä on kuitenkin usein hyvin vaikeaa konkreettisesti nähdä, eräs työterveyslääkäri kertoo Ilta-Sanomien printtiversiossa.

Diacorin johtajalääkärin Anja Hallbergin mukaan parantuneet lomasäät saattavat vaikuttaa ihmisten sairauslomahuijausten määrään. Tosin Hallberg muistuttaa, että kyseessä on yleensä samat ihmiset, joilla on muutenkin ongelmia työmotivaation kanssa.

Erilaisten kipujen ja särkyjen lisäksi sairauslomia huijataan muun muassa tekaistun flunssan, vatsataudin tai burn outin vuoksi. Nuori työntekijä hakee tavallisesti syyttä sairauslomaa flunssan tai migreenin takia. Erään työterveyslääkärin mukaan vatsataudin puolestaan erottaa krapulasta yksinkertaisesti puhalluttamalla potilas.

Työuupumuksesta aidosti kärsivät hakeutuvat nykyisin aiempaa herkemmin hoitoon, mutta laaja burn out -uutisointi on todennäköisesti lisännyt myös burn out -lomien hakemisia.

- Oikeasti uupuneen ihmisen yleensä tunnistaa jo ulkoisestikin. Potilas on usein jo hieman epätoivoisen väsynyt tullessaan tänne vastaanotolle. Monesti he ovat ylisuorittajia, eräs työterveyslääkäri kommentoi.

Viime syksynä voimaan astuneen lakimuutoksen myötä vuosilomansa aikana sairastunut työntekijä voi siirtää lomapäiviään jo ensimmäisestä sairauspäivästä lähtien, kun aiemmin loman siirtäminen sairastamisen vuoksi oli mahdollista vasta seitsemän päivää kestäneen sairauden jälkeen.

Mikäli kärsit kesähelteillä huonosti nukutuista öistä, katso vinkit parempaan yöuneen helteillä täältä!

Lähde: Ilta-Sanomat

Kilpailut

Uusimmat