Jasper Pääkkönen raivostui Savitaipaleen päättäjille: "Mitä helvettiä?"

17.03.2013 10:45 - Mikko Räsänen

Suomen uhanalaisin kalalaji saimaannieriä taistelee olemassaolonsa puolesta. Nyt on tehty päätös, jonka turvin ammattikalastajat saavat kalastaa nieriän rauhoitusalueella. Ratkaisu sai Jasper Pääkkösen näkemään punaista.

Voice kertoi viime vuonna Suomen uhanalaisimmasta kalalajista saimaannieriästä. Saimaannieriäkanta on vuosikymmenten aikana supistunut niin, että kala elää luonnonkantana enää vain Savitaipaleen Kuolimojärvellä ja sielläkin lisääntymiskykyisten yksilöiden määrän on arveltu olevan alle 50.

Nieriäkantaa on haluttu suojella kieltämällä kalastus Kuolimojärven suurimmalla selällä, Isoselällä, jonka syvänteissä maailman viimeisten saimaannieriöiden tiedetään viihtyvän. Vuodesta 1990 lähtien voimassa ollut kalastuskielto kuitenkin raukesi, kun paikallinen ammattikalastaja pari vuotta sitten valitti kalastuskiellon uusimispäätöksestä maaseutuelinkeinojen valituslautakuntaan.

Nyt Kuolimon kalastusalue on tehnyt uuden päätöksen saadakseen kalastuskiellolle jälleen lainvoiman. Järvilohi.fi -sivuston mukaan päätöksellä kielletään kaikki Isoselällä tapahtuva kalastus vuoden 2015 loppuun saakka. Erityishuomiona kuitenkin mainitaan, että ammattikalastus Isoselällä tullaan sallimaan tietyin ehdoin, jotka määritellään myöhemmin.

Päätös sai julkisuudesta tutut kalastusaktiivit raivostumaan, sillä he olisivat liputtaneet täydellisen kalastuskiellon puolesta, joka olisi lopettanut niin ammatti- kuin vapaa-ajankalastuksen rauhoitusalueella.

"Anteeksi kielenkäyttöni, mutta siis mitä helvettiä? Sanokaa, että ymmärrän ylläolevan tiedotteen väärin? Saimaannorppaa uhanalaisemman saimaannieriän elinalueella saa kalastaa AMMATTIKALASTUSVÄLINEIN? Ammattikalastaja troolaa rauhoitusalueella ja nauraa koko matkan pankkiin. Eikö näiden penteleiden ahneudella ole mitään rajaa? Kuinka törkeäksi tämän touhun pitää Suomessa oikein muuttua, ennen kuin uhanalaisille kaloille vihdoin saadaan lainsuoja?", Jasper Pääkkönen kirjoittaa uutisen kommenttiosiossa.

Myös toimittajana ja juontajana tunnettu Mikko "Peltsi" Peltola tuntui käyvän asian tiimoilta kuumana.

"Haluaisin hyväksyä ammattikalastuksen hienona ammattina ja kotimaisen kalan tuojana ruokapöytiimme. Sen hyväksyminen tuntuu vaan olevan melko haastavaa kun ei mitään luontoarvoja kunnioiteta! Siellä on äärimmäisen uhanalainen kalalaji! Miksi rajoitatte vapakalastusta jos ammattikalastaja saa tappaa ne nieriät sukupuuttoon? Jumalauta mitä meininkiä, hävetkää!", Peltola kirjoittaa.

Asiaan löytyi myös maltillisempaa suhtautumista. Eräs keskustelija muistuttaa, että viileässä vedessä viihtyvät nieriät eivät kesällä nouse lämpimiin pintavesiin, joten tuolloin ammattikalastajat voivat vetää järvellä muikun pintatroolia ilman, että nieriöitä tulisi saaliiksi.

Huhikuussa kalastusalue järjestää kokouksen, jossa päätetään, millä ehdoin ammattikalastajat saavat kalastaa rauhoitusalueella. Vaikka keskustelusta on odotettavissa tunteikasta, ovat osapuolet periaatteessa samalla puolella.

"Eivät ammattikalastajatkaan halua saada yhtään nieriöitä saaliiksi", eräs nettikeskustelija muistuttaa.

Kilpailut

Uusimmat