Keskellä peltoa vai keskustan sykkeessä - katso, missä sinun pitäisi luonteesi perusteella asua

04.05.2015 18:45 - Senni Loikala

Introvertit ja ekstrovertit viihtyvät erilaisissa asuinympäristöissä.

Juuret kotiseudulle ovat tärkeitä isolle osalle ihmisistä. Asuinpaikan valinta riippuu kuitenkin niin monista muuttuvista palasista, että joskus voi joutua asumaan seudulla, jossa ei viihdy.

Tuore tutkimus selvitti, millaisessa asuinympäristössä introvertit ja ekstrovertit viihtyvät parhaiten. Lue alta, pitävätkö tutkimustulokset sinun kohdalla paikkansa. 

Introvertti

Omaa sisäistä maailmaansa voimakkaasti tarkkailevat ihmiset viihtyvät usein parhaiten syrjäisemmissä paikoissa. Introverteille ihanteellinen asuinpaikka on tutkimuksen mukaan vuorten läheisyydessä. Tärkeää on, että ympäristö on rauhallinen.

Sen sijaan, että introvertti asuisi ensimmäisessä kerroksessa kaupungin vilkkaimman kadun varrella ja humalaiset heittelisivät kivillä ikkunaan, arvostaa hän esimerkiksi rauhallista aamukahvihetkeä oman paratiisipihan suojissa.

Ekstrovertti

Ulospäinsuuntautuneet ihmiset puhkeavat tutkimuksen mukaan kukkaan, jos he saavat asua paikassa, jonka maasto on tasaista ja avonaista. He tahtovat asuinpaikaltaan jännitystä, mahdollisuuksia sosiaalisiin tilanteisiin ja virikkeitä.

Siinä missä introvertti viihtyisi omakotitalossa keskellä peltomaisemaa ja lähimpään kauppaan olisi kymmenen kilometrin matka, ekstrovertti voi tuntea olonsa kotoisammaksi urbaanissa ympäristössä, jossa skeittaajat suhailevat kaduilla, ja tunnelmallisesta kahvilasta leijaileva pullan tuoksu houkuttelee poikkeamaan spontaanille herkutteluhetkelle.

Lopputulos

Tutkija Shige Oishi kiteyttää tutkimustuloksen seuraavasti:

- Joidenkin kaupunkien maantiede on sopivampi toisille ihmisille kuin toisille. Jos tiedät olevasi introvertti, voit tuntea nauttivasi enemmän syrjäisestä paikasta, kun taas ekstrovertti voi nauttia enemmän avomielisistä paikosta.

Aiemman tutkimuksen mukaan itselleen sopiva asuinpaikka vaikuttaa huomattavasti myös itsetuntoon. Jos maalla viihtyvä ihminen asuu suurkaupungissa, saattaa hänen itsetuntonsa kärsiä - ja toisinpäin.

Näin ollen koti kannattaa tehdä sinne, missä sydän on - se usein vastaa myös omaa luonnetta.

Missä päin maailmaa on suomalaisen hyvä asua? Käy lukemassa aiemmasta artikkelistamme.

Lähde: Spring

Kilpailut

Uusimmat