Koiratkin tuntevat mustasukkaisuutta: Tunnistatko käytöksen omasta hauvastasi?

24.07.2014 09:57 - Senni Loikala

Tuore tutkimus selvitti, tuntevatko hännänheiluttajat mustasukkaisuutta omistajistaan. Vastaus oli selvä kyllä.

Pelkäävätkö koirat menettävänsä erityispaikkansa omistajan sydämessä, mikäli ihminen silittelee ja hellittelee toista hännänheiluttajaa? Voiko koira kokea uhkana perheeseen tulleen pienen vauvan, joka saa runsaasti huomiota? Kyllä voi, ainakin, mikäli omistaja ei osoita hellyyttä myös lemmikilleen, ja mikäli tuoretta amerikkalaista tutkimusta on uskominen.

Koirien käytös tilanteissa, joissa omistajan huomio menee voimakkaasti muualle kuin hauvaan itseensä, voidaan tutkimuksen mukaan tulkita mustasukkaiseksi. Kateus voi ilmetä ainakin aggressiivisena ja huomionhakuisena käytöksenä. Yleistä myös on, että koirat yrittävät häiritä omistajaansa tämän heilastellessa muiden kanssa.

- Tutkimuksemme mukaan koirat eivät vain osoita mustasukkaista käytöstä, vaan ne myös yrittävät rikkoa kontaktin omistajan ja näkemänsä kilpailijan välillä, tutkija ja professori Christine Harris kertoo.

Tutkimuksessa videoitiin 36:n hauvan reaktioita, kun omistajat osoittivat suurta huomiota muun muassa liikkuville pehmokoirille ja sivuuttivat oman lemmikkinsä. Selvisi, että koirilta ei todellakaan jäänyt huomaamatta omistajan käytös, ja ne näyttivät tunteensa käyttäytymällä mustasukkaisesti.

Lue myös: Tutkimus todistaa: Koirasi rakastaa hajuasi

Lähde: The Telegraph

Kilpailut

Uusimmat