Melojat löysivät 110 vuotta vanhan aavelaivan - Kelluu yhä

20.09.2012 20:30 - Mikko Räsänen

Melojat kuvasivat videolle Ohio-joelta löytyneen ruosteisen aavelaivan.  

Melojat tekivät hienon löydön tutkiessaan Ohio-joen sivuhaaroja. Eräältä sellaiselta kasvuston suojasta löytyi ruosteinen laiva. Vaikka laiva oli kulunut lähes tunnistamattomaksi, kellui se yhä, tai sitten se makasi joen pohjassa niin tukevasti, että pysyi pystyssä. Luonnon keskellä vietetyt vuodet näkyivät siitä, että kasvillisuus oli vallannut laivan kannen. Ruosteisesta kyljestä pystyi kuitenkin erottamaan sanan "Line". Melojat onnistuivat selvittämään laivan alkuperän. Kävi ilmi, että se on rakennettu 1902 ja sillä on kunniakas historia.

Celt-nimen saanut alus oli yksityisomistuksessa huvijahtina ensimmäiset 15 vuotta ja näytti tuolloin tältä. Ensimmäisen maailmansodan aikana vuonna 1917 USA:n armeija hankki aluksen itselleen partioalukseksi ja nimesi sen Sachemiksi.

Vuonna 1919 aluksen sotaretki päättyi ja se palautui alkuperäiselle omistajalleen, joka muutti sen kalastusalukseksi. Toisen maailmansodan syttyminen vei laivan taas armeijan käyttöön. Vuonna 1942 USA:n laivasto hankki aluksen ja nimesi sen U.S.S. Phenakiteksi.

Sodan jälkeen laivasta tuli taas Sachem. Alkuperäinen omistaja myi aluksen Circle Line -varustamolle, joka vei laivan New Yorkiin. Siellä se teki merkittävimmän elämäntyönsä kuljettaen turisteja ympäri Manhattanin niemeä. Tuolloin se näytti tältä.

Vuonna 1983 Circle Line uusi kalustoaan ja tämän vanhuksen kohtaloksi tuli jäädä eläkkeelle. Varustamo poisti aluksesta kaikki arvokkaat puuosat ja irrotti ohjaamon, josta tehtiin varustamon lipunmyyntikioski. Tämä valokuva otettiin 1983 ja sen uskottiin pitkään olleen viimeinen kuva Sachemista.

Vuonna 1984 alus katosi, ja koska siitä ei löytynyt enää mainintoja, oletettiin, että se on romutettu. Alus kuitenkin löydettiin pahasti ruostuneena vuonna 2011 ja nyt viimeistään melojien kuvaaman videon ansiosta sen tarina tulee kaikkien tietoon. Tosin kukaan ei tunnu tietävän, miten laiva on päätynyt pienen Ohiossa sijaitsevan joen varteen.

Alla melojien kuvaama video.

Kilpailut

Uusimmat