Miksi kasvot punoittavat alkoholin juomisen jälkeen? Tutkija vastaa

26.01.2015 09:15 - Eeva Rajala

Joidenkin ihmiset kasvot punoittavat huomattavasti alkoholin juomisen jälkeen. Toisilla punoitusta ei näy ollenkaan.  

Kasvojen punoituksen syynä on alkoholin vaikutus suolistossa ja vatsassa, kertoo Men's Health. Sinä hetkenä, kun alkoholi saapuu vatsaan, vatsa alkaa vapauttaa alkoholidehydrogenaasi-entsyymiä, joka yrittää muuttaa alkoholin hermostolle sopivampaan, vähemmän myrkyllisempään muotoon.

Sivutuotteen prosessissa syntyy energiaa ja asetaldehydiä. Asetaldehydin vaikutus aivoissa todennäköisesti säätelee ihmisen alkoholinkäyttöä. Vaikka asetaldehydi on vähemmän myrkyllistä kuin alkoholi, se ei kuitenkaan ole täysin hyvänlaatuista. Se stimuloi adrenaliinin virtaamista ja nopeuttaa pulssia. Alkoholin juominen voi joskus tämän vuoksi johtaa sydämen epäsäännölliseen sykkeeseen.

Asetaldehydi laajentaa myös kasvoissa olevia hiussuonia, mikä siis johtaa muun muassa punoittaviin poskiin. Kaikkien kasvot eivät ala punoittaa alkoholin vaikutuksesta. Toisten elimistö vapauttaa enemmän alkoholidehydrogenaasi-entsyymiä, mikä tuottaa siis lisää asetaldehydiä, ja näin henkilön kasvoilta näkee helpommin, onko nautittu muutama drinkki.

Lue myös: Tutkijat tietävät mutteivät myönnä - paras tapa poistaa krapula

Lähde: Men's Health

Kilpailut

Uusimmat