Pienen pienet eleet paljastavat, kun toinen valehtelee – ekspertti kertoo kikkansa

04.05.2015 20:15 - Eeva Rajala

Yleisesti uskotaan, että valehtelija karttelee katsekontaktia. Todellisuus voi kuitenkin olla täysin toinen. 

Brittiläistä Darren Stantonia pidetään yhtenä etevimmistä käyttäytymistutkijoista. Poliisinakin työskennellyt Stanton paljasti brittiläisen ITV-kanavan This Morning -ohjelmassa, miten valehtelijan saa helpoiten kiinni. Ohjelmassa näytettiin muun muassa videopätkä, jossa nähdään, kuinka hän saa kumppaniaan pettäneen miehen kiinni valehtelusta.

Tarkkaile silmäluomia ja hengitystä

Ohjelmassa muun muassa näyttelijä ja juontaja Amanda Holden piti suljetussa kädessään pientä palloa, ja hänen piti valehdella Stantonille, kummassa kädessä pallo on. Stantonin mukaan naisen suun mikroilmeet paljastivat valehtelun.

Stanton paljastaa, että valehtelijan silmäluomet räpsyvät kaksi tai kolme kertaa enemmän kuin normaalisti. Valehtelun merkkejä ovat myös normaalia nopeampi tai hitaampi hengitystahti.

Valehtelija vai rakastunut?

Myöskin puristelu saattaa olla merkki valehtelusta.

- Ihmiset voivat myös pitää esimerkiksi kansiota tai kahvikuppia hyvin tiukasti lähellään luoden näin tiedostamattoman muurin, jos valehtelevat. Tai he voivat pitää tavaroista kaksin käsin kiinni, Stanton kertoo.

Stantonin mukaan on tilastollisesti myytti, että valehtelija ei voi katsoa toista silmiin. 3 - 5 sekunnin katsekontakti on normaali. Jos se on tätä pidempi, Stantonin mukaan katsoja on joko rakastunut tai hän valehtelee. Lyhyet vastaukset ja epäröinti ovat myös merkkejä valehtelusta.

- Valehtelijat eivät pidä siitä, että heiltä kysytään yksityiskohtia. Jos he eivät ole valmistautuneet, he joko toistavat toisen sanomisia tai änkyttävät vastauksensa. Mitä suuremmat seuraamukset valehtelusta on tulossa, sitä enemmän merkkejä henkilö näyttää valehtelustaan, Stanton kertoo.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että mitä suuremman petoksen henkilö on tehnyt, sitä enemmän hän näyttää merkkejä siitä.

Luota omaan vaistoosi

Vaikka monia merkkejä olisikin havaittavissa, Stantonin mukaan ihmiset ovat yleensä oikeassa, jos seuraavat omaa vaistoaan.

- Ero tässä on se, että minun oppimani tekniikat vain nopeuttavat prosessia, joten minä voin saada asian selville sekunneissa, Stanton selvittää.

Yksi helpoimmista keinoista paljastaa valehtelija on nähdä henkilön nykivän tai säpsähtelevän.

- Joskus se voi olla erityisen pitkä silmäluomien räpyttelyhetki, tai se voi olla pieni lihas poskessa tai kaulassa. Erityisesti miehillä on nenän alla alue, joka nykii, kun hän valehtelee, Stanton jatkaa.

Lue myös: Kummat valehtelevat enemmän, miehet vai naiset? Tutkimus selvitti

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat