Pikkupojan tupakkahimolle levitellään käsiä: 7-vuotiaan suu on tervasta musta

15.04.2015 17:15 - Senni Loikala

Lasten tupakoiminen on vakava trendi Kaakkois-Aasian tupakantuottajamaassa. Yksi koukkuun jääneistä on seitsemänvuotias poika, joka aloitti pössyttelyn jo kolmen vanhana.  

Indonesiassa joka kolmas on kokeillut tupakkaa ennen kuin he täyttävät kymmenen vuotta. Yksi heistä on Dihan Awalidan, 7, jonka kohdalla puhutaan terveyden jo nuorella iällä vaarantavasta riippuvuudesta. 

Awalidan onnistui 30 päivän haasteessa, jonka tarkoituksena oli saada lapsen tupakointi loppumaan. Sen jälkeen pieni mies on kuitenkin kieltäytynyt luopumasta syöpäkääryleistä kokonaan. Eikä ihme, sillä epäterveellinen tapa on iskostunut poikaan uskomattoman varhain.

- Dihan on polttanut kolmevuotiaasta lähtien. Niihin aikoihin hän poltti kolme askia päivässä. Jos hän ei saanut tupakkarahaa, hänestä tuli vihainen tai hän varasti sätkiä, Iyan-isä kertoo.

Nykyään poika polttaa askin päivässä. Välillä hän käy salaa äitinsä lompakolla, jotta pystyisi hankkimaan lisää tupakkaa. Hänen suunsa kerrotaan muuttuneen sisäpuolelta mustaksi runsaasta tupakanpoltosta.

Maassa maan tavalla - valitettavasti

Indonesia on viidenneksi suurin tupakantuottajamaa maailmassa. Pössyttelystä on tullut trendi lasten keskuudessa.

- Indonesiassa on eniten alle kymmenenvuotiaita tupakanpolttajia kuin missään muussa maassa tiedetään olevan, Tobacco-Free Kids -kampanjan perustaja Matt Myers kertoo.

Suurin syy tupakoinnin yleisyyteen Indonesiassa johtuu sen vapaasti rehottavasta mainonnasta. Joka puolella ylistetään tupakkaa.

- Tupakointi ei ole vain helppo tottumus täällä, vaan kulttuurinen normi, ja mainonta edistää sitä tavalla, jollaista emme ole lännessä nähneet 50 vuoteen, Myers sanoo.

Kuvia Awalidanista pääset katsomaan täältä.

Seuraava artikkeli: Nerokas varoitusmerkintä tulossa tupakoihin: Aikajana näyttää hupenevan elinaikasi!

Lähde: Express

Kilpailut

Uusimmat