Suurimmassa pudottajassa kisaillut nainen avoimena: "Kadun kilpailuun osallistumista!"

21.01.2015 17:45 - Reetta Haverinen

Kai Hibbard arvostelee Suurin Pudottaja –kilpailua varsin suorasanaisesti New York Postin artikkelissa.  Jos nainen saisi matkustaa ajassa taaksepäin, hän ei osallistuisi koko kisaan.

Vuonna 2006 Amerikan Suurin Pudottaja -realitysarjan kolmannella tuotantokaudella kisaillut 26-vuotias Kai Hibbard painoi kisan alussa huimat 116 kiloa. Nainen ajatteli olevansa onnekas päästessään mukaan ohjelmaan: hän saisi pudotettua kilonsa tiukkojen valmentajien nuhteessa ja kisailla samalla suuresta voittopotista, jonka kisan ahkerin painonpudottaja saisi itselleen.

Vaikka kilot karisivat, ei Hibbrad lähtisi leikkiin enää uudestaan. Naisen mielestä tv-reality tekee moraalittomasti pilkkaa ylipainoisista ja kisailijoiden hyvinvointi laiminlyödään tv-viihteen vuoksi.

Katsojille ei ole taatusti jäänyt epäselväksi, etteikö kisa olisi fyysisesti ja henkisesti raskas koettelemus, sillä onhan jaksoissa nähty niin hikeä, kyyneliä kuin pahoinvointiakin. On kuitenkin paljon asioita, joita tv-katsojat eivät näe.

Helppoa leirillä olo ei ollut - varsinkaan perheellisille. Kisailijat saivat pitää kotiväkiinsä yhteyttä vain harvoin. Hibbard kertoo New York Postille antamassa haastattelussaan, että valmentajat myös haukkuivat kilpailijoita todella häikäilemättömästi.

Hibbard kertoo laihdutusleirin olleen kisailijoille jopa hengenvaarallinen. Ohjelmaan mukaan päässeet olivat aluksi onnesta soikeita mahdollisuudesta karistaa kiloja ja voittaa suunnaton rahasumma, Kilpailijoiden riemu loppui kuitenkin lyhyeen, kun hikiset ja rankat treenit alkavat. Yksi kilpailijoista kertoi ensimmäisen leiritreeninsä kestäneen jopa neljä tuntia.Treeni sisälsi intervalliharjoituksia, kahvakuula-jumppaa ja kehonpainoharjotteita.

Myös ruoka oli Hibbardin mukaan ravintoarvoiltaan köyhää ja koostui usein tv-sarjan sponsoroiden tuotteista. Terveellisellä ja maltillisella laihduttamisella ei tuntunut olevan mitään tekemistä reality-show'n suosimien menetelmien kanssa.

New York Postin mukaan monien kilpailijoiden terveys on kärsinyt rankan ja nopean laihdutusprosessin vuoksi, mutta näitä painonpudotuksen negatiivisia puolia ei olla tv-show'ssa näytetty. Myös Hibbard myöntää, että hänen terveytensä koki vaurioita sarjan aikana:

- Hiukseni tippuivat, kuukautiseni loppuivat ja yöuneni alkoivat jäädä kolmen tunnin mittaisiksi. Kuukautiseni ovat edelleen epäsäännölliset, hiuksia lähtee vieläkin ja minulla on polviongelmia. Kilpirauhaseni ei myöskään toimi enää normaalisti, Hibbrad kertoo.

Kilpailijat eivät ole ainoita, jotka ovat arvostelleet formaattia ja sen eettisyyttä. Myös valmentaja Jillian Michaels on todennut olleensa huolissaan kilpailijoista ja heidän hyvinvoinnistaan.

Vaikka tv-sarjan moraali onkin kyseenalainen, näyttää se silti vetävän katsojia puoleensa, sillä kisan kuudestoista tuotantokauden jaksot pyörivät parasta aikaa yhdysvalloissa NBC-kanavalla. Suomessa Suurin Pudottaja -kausia on ehditty kuvaamaan neljä tuotantokautta ja sarjaa on esitetty AVA-kanavalla.

Lähde: New York Post

Kilpailut

Uusimmat