Syntyvät ilman luita: 9 asiaa, joita et tiennyt vampyyreistä

21.10.2014 19:51 - Senni Loikala

Modernit vampyyritarinat ovat luoneet verenimijöistä erilaisen kuvan, kuin mitä ne ovat vanhan kansanperinteen mukaan. Siksi monet asiat vampyyreista voivat tulla yllätyksenä.

Vampyyrit syntyvät ilman luita

Kansanuskomusten mukaan vampyyrit ovat elämänsä alkuvaiheissa pehmeitä ja hahmottomia olentoja. Nenän sijaan niillä on kärsä, jolla ne pystyvät imemään verta. Jos vampit elävät vielä 40 päivän kuluttua, alkaa niille kehittyä luita. Silloin niitä on vaikea enää tappaa.

Vampyyreilla ei ole taikavoimia

Hollywood-elokuvat ovat luoneet mielikuvan, että kaikilla vampyyreilla olisi taikavoimia. Telepaattiset kyvyt, muuntautumiskyky lepakoksi tai taito hallita mieltä ovat yleisiä vamppien ominaisuuksia. Vanhojen uskomusten mukaan vampyyreilla ei kuitenkaan ole taikavoimia.

Vampyyrin puremaa ei pelasta mikään

Moderneissa vampyyritarinoissa vampyyrin pureman saaneella ihmisellä on toivoa välttää kohtalonsa ikiaikaisena verenimijänä. Vanhojen uskomusten mukaan karulta kohtalolta ei kuitenkaan suojele pureman jälkeen enää mikään.

Vampyyreilta suojelee kivi kuolleen suussa

Musta surma oli tuhoisa pandemia, joka runteli Eurooppaa 1300-luvulla ja tappoi noin kolmanneksen maanosan väestöstä. Tuolloin tautiin menehtyneiden ihmisten suihin laitettiin kivi tai kapula, kun heidät haudattiin. Toimimalla niin tahdottiin estää vampyyrien pääsemästä imemään heidän suistaan elämän eliksiiriä.

Vampyyrit eivät ole sivistyneitä

Modernit vampyyritarinat ovat tehneet verenimijöistä sivistyneen artistokraattisia hahmoja. Vanhan kansanperinteen mukaan ne ovat kuitenkin lähempänä sivistymättömiä moukkia, joita ei juuri ole siunattu älyllä.

Vampyyreitä pitävät loitolla kellot

Ennen kristinuskon syntyä uskottiin, että siemenet, suola, rauta, erilaiset kellot, piparminttu ja juokseva vesi pitäisivät vampyyrit loitolla.

Vampyyrit kuolevat polttamalla

Monissa tarinoissa vampyyrit kuolevat vain, jos niiden sydän lävistetään puuvaarnalla, ruumis haudataan alaspäin tai niiden päällä kaadetaan kiehuvaa öljyä. Varhaisempien uskomusten mukaan vampyyrit voivat kuitenkin päästä hengestään myös joutuessaan poltetuiksi. Puolestaan vampyyreitä tappavalle auringonvalolle, mitä monissa nykytarinoissa viljellään, ei löydy näyttöä kansanperinteestä.

Vampyyriksi tulevat myös punapäät ja äpärät

Modernin vampyyrimytologian mukaan vampyyriksi voi tulla vain saatuaan pureman toiselta vampilta. Kaikki eivät välttämättä tiedä, että muitakin tekijöitä on olemassa. Vanhojen uskomusten mukaan myös aviottomista lapsista, punapäistä ja heistä, ketkä ovat joskus olleet ihmissusia, voi tulla vampyyreitä.

Vampyyrit pystyvät saamaan lapsia

Toisin kuin mitä vanhemmat vampyyrielokuvat antavat olettaa, voivat vampyyrit vanhan kansanperinteen mukaan saada lapsia. Legendan mukaan kuollut aviomies saattaa palata vaimonsa luokse. Nämä kohtaamiset voivat johtaa kahden vampyyrin väliseen seksiin, josta voi syntyä jälkeläisiä. Vampyyrien lapsilla uskottiin olevan voimia, joilla he pystyivät jopa tappamaan vamppeja.

Voicen iltapäivän juontaja ja entinen Miss Suomi Noora Hautakangas testasi maailmalla kohuttua vampyyrihoitoa. Artikkeliin pääset tästä.

Lähde: Viral Nova

Kilpailut

Uusimmat