Kuva: Fotolia

Tulevaisuudessa emme tarvitse enää ystäviä: Robotti kuuntelee ja auttaa vaikeissa tilanteissa!

04.08.2016 21:45 - Tiina Svensk

Ei ole kuitenkaan täysin varmaa, kuinka hyvin tekoäly voit korvata toisen ihmisen läsnäolon.

Jo lähivuosina saatamme luottaa yhä enemmän teknologian apuun arjen askareissa: robottien on kaavailtu auttavan esimerkiksi kodinhoidossa, koulutuksessa ja liikenteessä. Science of Relationships -sivusto uutisoi robottien auttavan ihmisiä pian myös itsetunnon kehittämisessä.

Laite voi nostaa itsetuntoa

Tutkijat ovat kehitelleet robotin, jonka uskotaan auttavan ihmisiä itsetunnon kohottamisessa ja stressaavien tilanteiden kohtaamisessa. Tiedemiehet suorittivat tutkimuksen, missä tutkimusryhmään osallistuneille annettiin robotti työpöydälle. Ihmisiä pyydettiin juttelemaan robotille ennen stressaavaa tilannetta, kuten treffejä.

Puolelle ryhmästä robotti vastasi ymmärtävin ja empatiaa osoittavin elein. Lisäksi robotti reagoi kannustavilla kommenteilla. Toiselle osalle ryhmästä robotti ei vastannut kehonkieltä käyttäen, eikä robotin vastaukset olleet empaattisia. Erot tuloksissa olivat kahden ryhmän välillä selkeät.

Robotti luo rauhaa

Ihmiset, jotka kommunikoivat empatiakykyisen robotin kanssa kokivat koneen läsnäolon miellyttävämmäksi. He myös halusivat käyttää robottia ennen stressaavia tilanteita toista ryhmää huomattavasti useammin. Robotin ansiosta he myös suoriutuivat stressaavista tilanteista paremmin ja itsevarmemmin.

Itsevarmuus johtui siitä, että robotti vaikutti kuuntelukykyiseltä ja siltä, että se osoitti tukea henkilölle. Tutkijoiden mielestä tällaista robottia voisi tulevaisuudessa käyttää ainakin siten, että se loisi turvan ja rauhan tunnetta ihmisille heidän arjessaan.

Lue myös: Lapsen hyvä itsetunto säilyy koko elämän - lue, milloin ovat kriittiset rakennusvuodet

Lue myös: Kohota itsetuntoa helposti - naiset paljastavat omat niksinsä

Lähde: Science of Relationships

Kilpailut

Uusimmat