Tutkijat löysivät vastakohdan psykopaateille - oletko sinä antipsykopaatti?

01.10.2014 12:34 - Rea Tallgren

Tutkijat ovat nyt selvittäneet mistä johtuu, että jotkut ihmiset todella ovat kiltimpiä kuin toiset - ja ovat sitä vieläpä täysin pyyteettömästi.

Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa päivänvalon nähnyt uusi tutkimus sanoo, että psykopaateille on olemassa vastakohta: anti-psykopaatit. He ovat siis ihmisiä, jotka yksinkertaisesti selitettynä ovat kiltimpiä ja auttavaisempia kuin muut - ja vieläpä pyyteettömästi.

Tutkija Abigail Marsh selventää asiaa näin:

- Psykopaatitkin ovat niin sanotusti tavallisia ihmisiä, heillä on vain tiettyjä ominaisuuksia paljon enemmän kuin niin kutsutuilla normaaleilla ihmisillä. Ja jos on olemassa tuo psykopaattien ääripää, on täysin luonnollista, että on olemassa myös täysin toinen ääripää, Marsh sanoo viitaten tutkimuksensa löydöksiin niin kutsutuista "antipsykopaateista".

Tutkijoiden mukaan psykopaateilla se aivojen osa, joka säätelee esimerkiksi empatiakykyä on pienempi kuin niin sanotuilla tavallisilla ihmisillä. Sen sijaan esimerkiksi niin kutsutuilla antipsykopaateilla tämä aivojen osa puolestaan oli isompi. Tutkijat siis saivat yksinkertaistettuna selville, että aivojen tiettyjen osien koko todella vaikuttaa ihmisen kiltteyteen.

{lainaus teksti="Tällaisia ihmisiä kun on yli 300 miljoonan asukkaan Amerikassa vajaat 1400."}

Hyvä esimerkki antipsykopaattien toiminnasta ilmenee vapaaehtoisen elinluovutuksen tilastoista. Niin sanotut antipsykopaatit ovat niin kilttejä ja uhrautuvaisia, että moni heistä on esimerkiksi luovuttanut toisen munuaisena lahjoituksena sellaista tarvitsevalle, täysin tuntemattomalle ihmisille. He ilmoittautuvat siis vapaaehtoisesti leikkaukseen, jossa heiltä leikataan munuainen pois. He eivät ikinä saa tietää, kenen hengen elin mahdollisesti pelasti, eivätkä he ikinä kuule tämän henkilön kiittävän heitä. Silti he tekevät sen, koska haluavat.

Jotain antipsykopaattien harvinaisuudesta kertoo juuri vapaaehtoisten elinluovutusten määrä. Tällaisia ihmisiä kun on yli 300 miljoonan asukkaan Amerikassa vajaat 1400. Antipsykopaatit eivät myöskään itse miellä olevansa muita kiltimpiä. Itseasiassa tutkijat saivat huomata, että esimerkiksi yksi tutkimukseen osallistuneista miehistä, jonka empatiaa säätelevä aivojen osa oli huomattavasti isompi kuin tavallisilla ihmisillä ja joka oli myös luovuttanut munuaisensa tuntemattomalle, arvioi itsensä melkoisen epäempaattiseksi.

Tavallaan kun asiaa miettii, taitaa se fakta, etteivät antipsykopaatit edes ymmärrä olevansa tavallisia ihmisiä mukavampia, tekee heistä vielä entistäkin mukavampia.

Lue myös: Missä ammateissa on eniten psykopaatteja? Lue ja hämmästy

Lähde: Nymag

Kilpailut

Uusimmat