Vanhempi, älä sano näitä lauseita lapsettomalle

15.07.2013 14:45 - Laura Sulkava

Lapsettomuus ei välttämättä ole oma päätös, vaikka siltä saattaisi ulospäin näyttää.

Harmittomana tarkoitettu letkautus lapsettomalle saattaa tuntua kuin lyönti palleaan. Seuraavankaltaisia väheksyttävänä kuultavia kommentteja kannattaa välttää sanomasta lapsettomalle henkilölle.

"Koirat eivät ole sama asia kun lapset"

Lapsettoman omistaman koiran vertaaminen lapsiin voi sada kiehumaan. Ennen, kun möläyttää, että hän ei voi verrata eläintä lapseen eikä tiedä asiasta mitään, kannattaa laskea kymmeneen.

Asian taustalla saattaa olla, että toinen mieluummin vertaisi omaa lastaan, mutta ei ole kykenevä saamaan sellaista tai ei ole löytänyt kumppania kenen kanssa jälkikasvua hankkia. Tuttava ehkä yrittää pysyä jollain tasolla mukana keskustelussa ja elämässäsi, josta hänellä itsellä ei ole kokemusta.

Lapsi on vanhemman elämän keskipiste ja luonnollisesti yleisin puheenaihe, joten myös lapsettoman on aiheeseen todennäköisesti törmättävä. Kuinka usein kotona lapsukaisia hoitava vanhempi puhuu muista, kun kotitapahtumista?

"Kuvittelet olevasi väsynyt nyt, mutta odotapa sitä, kun sinulla on lapsia"

Väsynyt, stressaantunut, kipeä tai mikä vaan muu vaiva. On helppoa verrata elämää lasten kanssa siihen, mitä elämä oli ennen lapsia. Mikään ei tunnu miltään verrattuna siihen, mitä lapset saavat tuntemaan.

Kyseessä ei ole kilpailu kummasta tuntuu pahemmalta. Vaikka kaikki vaikutukset tuntuisivat lasten kanssa voimakkaammilta, myös lapseton voi tuntea samat tunteet. Vertaaminen omiin tuntemuksiin ei tee kaveria vähemmän väsyneeksi.

Kommentti, jolla voi osoittaa kiinnostuksen liittyy esimerkiksi neuvoon. Olet voinut oppia esimerkiksi lastesi kautta hallitsemaan väsymystä jollain kikalla, jonka voit jakaa ilman toisen väheksymistä?

"Kun sinä saat lapsia..."

Miten voi olettaa kaikkien saavan lapsia tai haluavan lapsia? Jotkut ihmiset eivät halua ikinä lapsia ja saattavat hiljaa ihmetellä koohotusta. On myös paljon naisia, jotka eivät voi saada lapsia, vaikka tahtoisivat sitä sydämensä pohjasta ja olisivat käyneet vuosia hedelmöityshoidoissa.

Osottamalla, että se mitä lapsettomilla ei ole, on ainoa tavoittelemisen arvoinen asia, joka nostaa ihmisen muiden yläpuolelle on sekä ajattelematonta että töykeää.

"Ovatko juhlat lapsiystävälliset?"

Jos ette ole keskustelleet aiheesta tai siitä, että lapset ovat aina tervetulleet, juhlat eivät todennäköisesti ole heille tarkoitetti. Kutsu lähetetään heille, joille se on tairkoitettu ja lapset merkitään normaalisti joko perheenä, lapsina tai nimillä kutsuun.

Kysymällä lapsettomalta henkilöltä, joka on päättänyt pitää aikuisten juhlat, voisiko lapsenne tulla mukaan saa aikaan kiusallisen tilanteen. Jos hän ei kehtaa sanoa sinulle, että tällä kertaa juhlitaan aikusporukalla, niin huomaamattasi olet muuttanut hänen juhlansa lasten kekkereiksi.

"Elämäni oli merkityksetöntä ennen lapsia"

Asian voi kertoa monella tavalla, mutta viesti on sama. Lausetta on turha toistella, koska se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Elämällä ennen lapsia on suuri vaikutus elämään lasten kanssa eikä se ole ollut merkityksetöntä. Se on eri tarina ja eri elämänvaihe paremminkin.

Kommentoimalla aikaisen elämän olleen täysin tyhjää. Kerrot kaverillesi kuinka yhteisillä muistoillanne ei ole merkitystä ja hänen elämänsä ei ole edes alkanut. Eikä ala ennen kun lapset on tehty.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat