Viime vuonna levinnyt jäävesihaaste todella auttoi: "Tutkijat lähellä läpimurtoa"

03.09.2015 10:15 - Rea Tallgren

Viime vuonna yli 17 miljoonaa videota jäävesihaasteesta julkaistiin Facebookissa. Rahaa kerättiin vielä käsittämättömän paljon enemmän. 

Haasteessa videolla esiintynyt henkilö kaatoi tai antoi jonkun toisen kaataa päälleen sangollisen jäävettä kerätäkseen rahaa ALS-sairauden, eli tappavan lihasrappeumataudin, tutkimiseen ja hoitoon. Jäävesi valikoitui haastemuodoksi siksi, että se halvaannuttaa ihmisen hetkeksi - ja ALS tauti tekee saman siihen sairastuneelle, tosin hitaasti ja tuskallisesti.

Videot supersuosittuja

Jäävesi-videoita katsottiin pelkästään Facebookissa yli 10 miljardia kertaa ja yli 440 miljoonan ihmisen uskotaan nähneen ainakin yhden videon. Videoiden seurauksena ASL-työtä tekevä, kampanjan alulle pannut amerikkalainen The ALS Association -säätiö kertoo nyt saaneensa valtavan summan rahaa. 

- Yhteensä videoiden avulla kerättiin maailmanlaajuisesti lähes 200 miljoonaa euroa. Siitä yli 100 miljoonaa sai kyseinen säätiö.

Läpimurto lähellä

Kerätyn summan avulla tutkijat ovat jälleen askeleen lähempänä saada selville, miten ALS-potilaita voisi parhaiten auttaa. A Plus -sivusto kertoo, että tutkijat ovat jopa lähellä läpimurtoa, sillä tautiin saatetaan lahjoitusten avulla rahoitetulla työllä keksiä jopa parannus tai mahdollistaa lääkekokeilut, joita ei muuten olisi vielä ollut mahdollista tehdä. 


Lue myös: Yle: Jäävesihaaste tuotti Suomessa huomattavan summan

Lähde: A Plus

Kilpailut

Uusimmat