Voi, miten suloista: Linnut huolehtivat syntymättömistä poikasistaan yllättävällä tavalla

30.07.2014 17:11 - Senni Loikala

Tuore tutkimus selvitti, miksi kunkin siivekkään munat ovat juuri sellaisia kuin ovat.

Siinä missä ihmiset suojaavat myös pikkuisiaan ultraviolettisäteilyltä, joutuvat linnutkin tekemään samoin syntymättömien poikastensa kanssa. Linnunmunat ovat nimittäin räätälöity sellaisiksi, että niissä kehittyvät alkiot saavat juuri sopivan verran auringonvaloa.

Kuopissa tai syvissä onkaloissa munivien lintujen munat ovat mahdollisimman vaaleita, jotta ne vetäisivät puoleensa vähäisimmänkin UV-säteilyn. Puolestaan avonaisissa ja valoisissa paikoissa hautovien siivekkäiden munissa on ylimääräistä pigmenttiä, jotta ne heijastaisivat säteilyä poispäin.

Myös hautomisajalla on vaikutusta munankuoreen. Pitkään hautovien kuoret ovat nimittäin paksumpia kuin pikaisemmalla aikataululla kuoriutuvien lintujen munat. On tärkeää, että linnut ovat sopeutuneet munimaan juuri oikeanlaisia munia.

- Alkiot tarvitsevat UV-säteilyä kehittyäkseen. Liian vähällä ne eivät kehity tarpeeksi ja liika määrä aiheuttaa vahinkoja, sanoo tutkija Steven Portugal.

Tutkijat tarkastelivat 75 lintulajin museoituja munia arvioidakseen, kuinka paljon kunkin lajin munat päästävät valoa sisäänsä.

Lue myös: Katsoisivat eteensä: Tiedätkö, miksi linnut oikeasti lentävät ikkunoita päin?

Lähde: Discovery News

Kilpailut

Uusimmat