5 ruoka-ainetta, jotka pilaantuvat yllättävän nopeasti

15.08.2014 19:15 - Linda Arponen

Jos näet hedelmän homehtuvan, osaat luultavasti heittää sen pois. Ikävä kyllä kaikkien ruokien pilaantumista ei välttämättä huomaa yhtä nopeasti.

Jotkin ruoat, joiden uskot säilyvän lähes ikuisesti, menettävät tosiasiassa tärkeitä ravintoaineitaan niiden kuukausien aikana, kun ne seisovat kaapissasi.

Alla on viisi esimerkkiä tällaisista ruoka-aineista, joiden säilyvyysaika on lyhyempi kuin luulitkaan.

Vihreä tee

Vihreän teen antioksidantit vähenevät keskimäärin 32 prosenttia puolen vuoden aikana kaapissa seisoessaan. Nämä antioksidantit voivat laskea esimerkiksi syöpään sairastumisen riskiä, mutta ovat ikävä kyllä herkkiä valolle ja hapelle. Tee ei siis parane vanhetessaan, kuten viini.

Pakkaa tee siis ilmatiiviisiin purkkeihin, älä ilman läpäiseviin pusseihin. Vihreä tee kannattaa lisäksi säilyttää viileässä, koska se on herkempää lämmölle kuin musta tee. Vihreän teen voi siis laittaa jopa jääkaappiin, jossa sen lehdet pysyvät pitkään raikkaina ja terveellisinä.

Oliiviöljy

Myös oliiviöljyn antioksidantit vähenevät ajan myötä. Erään tutkimuksen mukaan pullotetun oliiviöljyn antioksidantit vähenivät 40 prosenttia puolessa vuodessa. Silti monissa talouksissa pullot seisovat pöydällä pidempäänkin.

Älä siis säilytä oliiviöljyä lieden vierellä äläkä pidä sitä pitkään korkitta. Näin siksi, että öljy on herkkä hapelle, lämmölle ja valolle. Jos et käytä oliiviöljyä usein, osta sitä pikkupulloissa.

Marjahillot

Antosyaanit ovat flavonoideja, joilla on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Ne ehkäisevät esimerkiksi tulehduksia ja parantavat muistia. Niitä löytyy esimerkiksi mustikkahillosta, jonka antosyaanimäärät kuitenkin laskevat 23 prosenttia kahdessa kuukaudessa huoneenlämmössä. Mansikkahillon flavonoidimäärät taas laskevat 12 prosenttia puolessa vuodessa pimeässä kaapissa säilytettynä.

Säilytä hillopurkkeja siis jääkaapissa jo ennen niiden avaamista. Tällä tavoin voit säilyttää noin 15 prosenttia enemmän antosyaaneja hillossa.

Kuivatut yrtit ja mausteet

Kapsaisiini voi auttaa painonpudotuksessa ja taistelussa tiettyjä syöpiä vastaan. Sitä on erityisesti chilissä, mutta eräässä tutkimuksessa havaittiin sen määrän kyseisessä mausteessa tippuvan jatkuvasti yhdeksän kuukauden säilytyksen aikana. Muutkin kirkkaan väriset mausteet menettävät ajan myötä sekä värinsä että makunsa ja ravintoarvonsa.

Koska ilma pääsee muovin lävitse, säilytä mausteet aina mahdollisuuksien mukaan lasipurkeissa. Säilytä myös yrtit poissa suorasta valosta ja kaukana kuumasta liedestä.

Kuivat viljatuotteet

Riboflaviini on vitamiini, joka auttaa hajottamaan muita ravintoaineita. Eräässä tutkimuksessa huomattiin, että makaronin riboflaviinimäärät romahtivat 50 prosentilla oltuaan alttiina valolle vain päivän ajan. Jauhojen foolihappo on myös herkkä valolle ja hapelle.

Säilytä viljat siis tiiviissä rasioissa kaukana liedestä. Kuivakaappi on parempi valinta kuin jääkaappi, paitsi tumman riisin kohdalla. Kyseinen riisi sisältää hiukan öljyä ja pilaantuu siksi nopeammin huoneenlämmössä.

Kerroimme aiemmin kymmenestä ruoka-aineesta, joita ei saisi säilyttää jääkaapissa. Voit lukea jutun täältä.

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat