Kuva: Shutterstock

Miten masturboimisesta kannattaa puhua lapsen kanssa? Asiantuntijat neuvovat

10.01.2019 22:45 - Senni Loikala

Vanhempien olisi hyvä pysähtyä pohtimaan suhtautumistaan masturboimiseen, jotta eivät välittäisi lapselleen tahattomasti häpeän tunteita.

Masturboiminen on luonnollinen osa elämää, ja kuuluu normaaliin kehitykseen. Silti siitä puhuminen voi olla hankalaa oman lapsen kanssa. Huffington Post haastatteli seksuaaliterveyden asiantuntijoita siitä, miten lapsen itsetyydytykseen tai intiimialueiden tutkimiseen voi suhtautua mahdollisimman sopivasti.

Aloita keskustelu varhain

- Vaikka ajattelemme, että itsetyydytys olisi yleistä vasta teini-iässä, intiimialueiden koskettelu on todella yleistä jo 1-5-vuoden iässä, seksuaalikasvatuksen kouluttaja Kim Cavill toteaa.

Monet pienet lapset koskettelevat genitaalialueitaan rauhoitellakseen itseään. Tapaan ei liity eroottisia ajatuksia, vaan lapsi huomaa intiimialueen koskettamisen tuntuvan mukavalta, onhan intiimialueilla lukemattomia hermopäitä. Tapa voi olla verrattavissa peukalon imemiseen, mikä rauhoittaa osaa lapsista.

Cavill suosittelee, että vanhemmat juttelisivat lapsensa kanssa masturboinnista ennen murrosiän alkamista. Keskustelu voi olla ajankohtaista, kun lapsi alkaa tutustua vartaloonsa. Cavillin mukaan aiheesta ei kannata käydä vain kerran perusteellista keskustelua, vaan aihetta voi käsitellä asteittain.

- Vanhempien olisi hyvä puhua tyydytyksestä myös tavoilla, jotka eivät ole seksuaalisesti latautuneita. Lapselle voi esimerkiksi sanoa, että ”pidän, kun tunnen tuulen kasvojani vasten” tai ”violetti saa minut tuntemaan itseni iloiseksi.” Tätä kautta lapset oppivat, ettei hyvän olon tunnetta tarvitse hävetä, seksuaalikouluttaja Lydia M. Bowers sanoo.

Painota, että kyse on normaalista asiasta

- Inhon, vastenmielisyyden ja tyrmäämisen tunteiden välittäminen eivät auta lasta oppimaan, vaan sen sijaan ne voivat saada häpeää patoutumaan ja altistaa itseinholle myöhemmin elämässä, Kim Cavill sanoo.

Cavill neuvoo, miten vanhemmat voivat reagoida lempeästi, kun näkevät lapsensa koskettelevan intiimialueitaan.

- Hyväksynnän kommunikoiminen lapselle on tärkeää ja sen voi tehdä esimerkiksi sanomalla: ”Huomaan, että koskettelet alapäätäsi. Se tuntuukin mukavalta, eikö vaan? Sen koskettaminen tuntuu hyvin erilaiselta kuin muiden kehonosien koskettaminen, kuten kyynärpäiden tai polvien. Olen tyytyväinen, että tutustut vartaloosi, koska vartalot ovat huikeita.

Seksuaalikouluttaja Melissa Carnagey muistuttaa, että hyvästä kehontuntemuksesta jo varhain voi olla hyötyä sopivan ja epäsopivan kosketuksen tunnistamisessa.

- Kun lapset saavat vapaasti tutkia vartaloaan, he kehittävät itsetuntemusta, jonka avulla he pysyvät varmemmin turvassa ja jonka avulla he ovat valmiimpia tunnistamaan, jos joku koskettaa heitä epäsopivalla tavalla.

Korosta yksityisyyden tarvetta

Lapselle on tärkeää opettaa, että kehon intiimialueita voi kosketella vain yksin ollessaan. Joskus pienet lapset saattavat niin sanotusti "hinkata" intiimialueitaan esimerkiksi tyynyä, huonekalua tai lelua vasten. Myös näissä tilanteissa on hyvä viestiä lapselle lempeästi, että niin voi tehdä omassa rauhassaan, ei seurassa.

- Yksityisyyden merkitystä voi opettaa lapselle sanomalla esimerkiksi, että ”olen iloinen, että nautit kehostasi koskettelemalla alapäätäsi. Yleensä ihmiset tekevät niin yksin ollessaan tai niin, etteivät muut näe.” Tämän jälkeen lapselle voi esitellä jonkin yksityisen tilan ja sanoa esimerkiksi: ”Täällä paikassa saat olla rauhassa, jonne voit tulla koska vain tutkimaan kehosi intiimialueita, Kim Cavill tuumaa.

Älä huolehdi liikaa

Vanhempia saattaa mietityttää, kuinka usein lapsi harrastaa itsetyydytystä. Kim Cavillin mukaan lapsen masturboinnista tai intiimialueiden tutkimisesta ei kannata huolestua, jos se ei häiritse arkea.

- Jos lapsi kuitenkin välttelee kouluun menoa, aktiviteetteihin osallistumista, syömistä tai muita arjen askareita masturboimisen takia, on syytä kääntyä ammattilaisen, kuten lääkärin tai terapeutin, puoleen.

- Jos masturboiminen ei aiheuta haittaa arjessa, lapsi ei satuta itseään ja tapahtuu yksityisesti, ei lapsi tyydytä itseään liian usein.

Luovu häpeästä

Vanhemmat ovat saattaneet kasvaa ympäristössä, jossa masturboinnista puhuminen on ollut tabu. On hyvä huomioida, että asenteet voivat herkästi välittyä jälkikasvulle.

- Kun pysähdymme hetkeksi tarkastelemaan omia tuntemuksiamme ja tunnistamme ne, pystymme tietoisesti päättämään, millaisen viestin tahdomme lapsillemme, Kim Cavill sanoo.

Kun vanhemmat pystyvät puhumaan lapsensa kanssa avoimesti myös arkaluontoisista aiheista, kuten masturboinnista, ja lapsi tietää, että hän voi kysyä vanhemmalta mitä vain, tulee lapsella todennäköisemmin olemaan myöhemmin elämässään riittävä tietämys seksuaaliterveydestä.

Lue myös: Terapeutti Maaret Kallio: "Nykyvanhemmat pelkäävät auktoriteetin ottamista"

Lue myös: Jos haluat kasvattaa kunnollisia lapsia, se onnistuu muutamilla keinoilla

Lue myös: Tiesitkö: Tärkein kysymys, joka jokaisen vanhemman tulisi kysyä lapseltaan ruokailun aikana

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat