Lapsi sairastaa - 12 oiretta, jotka vaativat aina lääkärin hoitoa

16.05.2013 08:45 - Heli Thoren

Nuha ja yskä tokenevat usein kotihoidossakin. On kuitenkin muutamia oireita, joita vanhemman ei tule koskaan sivuuttaa.

Kun pieni potilas sairastaa, moni vanhempi murehtii: onko tämä vakavaa? Vaikka valuva nenä ja köhä paranevatkin usein kuumalla mehulla ja sylillä, on muutamia oireita, joihin tulee aina suhtautua vakavasti:

1. Kova kuume

Kun alle 3 kuukautisen vauvan kuume nousee yli 38 asteen, 3-6 kuukautisen yli 38,3 ja 6 kuukautta - 2 vuotta vanhan yli 39,4, on syytä mennä lääkäriin. Erityisesti aivan pienien vauvojen kohdalla kuumeen nousu voi olla merkki vakavammasta infektosta. Vaikka vanhemmillakin lapsilla kuumeen nostaa usein virus, kannattaa silti käydä tohtorin pakeilla selvittämässä asia.

2. Kun kuume ei laske

Kun kuume ei laske lääkkeillä tai se kestää yli viisi päivää, pitää lapsen kanssa lähteä lääkäriin. Anna lapselle ibuprofeiinia tai parasetamolia ja odota muutama tunti, että kuume laskisi. Jos lapsen tilassa ei tapahdu muutosta, on hyvä tarkastaa tilanne.

Myös pitkään jatkuneen kuumeilun vuoksi on hyvä käydä tarkistamassa, mistä tila johtuu.

3. Jäykkä niska

Jos kuumeeseen yhdistyy jäykkä niska, kova päänsärky tai se, että lapsella on vaikeuksia liikuttaa päätä, on syytä hakeutua kiireesti lääkäriin. Kyseessä voi olla aivokalvontulehdus, joka vaatii välitöntä hoitoa.

4. Mustelmat

Jos lapsi saa mustelmia hyvin helposti ja jopa ilman kolhuja, on syytä käydä tohtorin juttusilla. Reippaan taaperot polvet ovat helposti mustelmilla tai ruvella muutenkin, mutta jos mustelmia tulee paljon tai huomaamatta, on tilanne hyvä tarkastaa.

5. Oudot luomet

Jos lapsi on saanut uuden luomen tai joku vanhoista on muuttanut muotoaan, on tilannetta hyvä seurata. Tutkimusten mukaan syntymästä saakka olleet luomet voivat helpommin kehittyä pahanlaatuisiksi, joten pidä lapsesi luomia silmällä.

6. Alavatsakipu

Jos lapsella on voimakas alavatsakipu oikealla puolella, on syytä hakeutua lääkäriin. Tämä voi viiitata umpilisäkkeentulehdukseen. Pyydä lasta hyppimään ylös alas ja jos kipu tuolloin voimistuu, voi vaiva olla umpilisäkeperäinen.

Jos lapsesi on alle 4-vuotias ja hänellä on vatsakipu, joka aaltoilee voimakkaasti, kyseessä voi olla suolistoperäinen suolentukkeuma. Tilaan liittyy aaltoilevan kovan kivun lisäksi myös yleensä voimakas oksentaminen. Tila vaatii lääkärin hoitoa.

7. Kova päänsärky

Jos pääkipu herättää lapsen keskellä yötä ja siihen liittyy voimakasta oksentamista, lapsesi saattaa kärsiä migreenistä. Myös tällöin on hyvä hakeutua lääkärin juttusille. Tohtori voi määrätä pikkuiselle tehokasta kipulääkettä tuleviin migreenitiloihin.

8. Kuivat huulet, vatsa kuopalla

Jos lapsi ei pissaa, huulet ja suu ovat kuivat sekä vatsa on kuopalla, kyseessä voi olla nestehukka. Kokeile painaa lapsen poskea kevyesti. Jos se jää kuopalle, on nestehukka selvä. Tämä tila seuraa usein vatsataudista tai voimakkaasta oksentamisesta. Jos lapsi alkaa mennä veteläksi, eikä suostu tai pysty juomaan, on hakeuduttava ripeästi lääkäriin.

9. Hengitysongelmat

Jos lapsi hengittää katkonaisesti, suun ympärys sinertää ja lapsen hengittäminen on vaikeutunut, soita hätänumeroon välittömästi. Hengitysvaikeudet vaativat pikaista apua.

10. Turvotus suun alueella

Turvonnut kieli, huulet ja silmät viittaavat vakavaan allergiseen reaktioon. Turvotus voi levitä nopeasti myös henkitorveen, joten lapsi tarvitsee apua nopeasti.

11. Tajuttomuus

Jos alle puoli vuotias lapsi putoaa esimerkiksi hoitopöydältä tai sängystä, on aina syytä hakeutua lääkäriin. Myös silloin, jos lapsi menettää hetkeksikin tajuntansa, on syytä soittaa hätänumeroon.

12. Pahat haavat

Jos lapsi saa pahan haavan, jonka vuotaminen ei tyrehdy viidessä minuutissa tai jos haava on selkeästi auki, se voi vaatia tikkejä. Käykää lääkärin pakeilla.

Lähde: Parents.com

Kilpailut

Uusimmat