IL: Lasten uni uhattuna – kone kiinni pari tuntia ennen nukkumaan menoa!

12.07.2014 10:15 - Eeva Rajala

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan toistuvat uniongelmat ovat hyvin yleisiä alle kouluikäisilläkin, kertoo Iltalehti.

Psykologian tohtori Petteri Simolan väitöstutkimuksessa selvisi, että eriasteisia toistuvia uniongelmia oli lähes joka toisella tutkimuksessa mukana olleista 3-6-vuotiaista lapsista.

Suurimmalla osalla uniongelmat olivat lieviä ja ne liittyivät useimmiten nukkumaan menon vastustamiseen, heräilyyn ja nukahtamisvaikeuksiin. Yksi yleinen uniongelmien aiheuttaja ovat tekniset laitteet.

- Digimaailma stimuloi aivoja. Jos ruutua katsellaan juuri ennen nukkumaan menoa, voi rauhoittuminen olla todella vaikeaa, Simola kertoo Iltalehden printtiversiossa.

Nukahtamista helpottaa muun muassa se, että koneet - sekä tietokoneet, tabletit että televisio - suljetaan kaksi tuntia ennen nukkumaan menoa. Paras tapa välttää nukkumaan menoon tai nukkumiseen liittyviä ongelmia on kehittää perheessä toimivat iltarutiinit. Jos perheessä ei ole rutiineja, voidaan ne luoda. Tosin aikaa ja energiaa kannattaa varata muutoksen tekemiseen.

- Vanhempien pitää olla johdonmukaisia nukkumaan menorutiineissa ja pitää niistä kiinni. Lapsi ei päätä nukkumaan menostaan, vaan se on vanhempien vastuulla, psykologian tohtori jatkaa.

Simola vinkkaa myös, että iltakirjan lukeminen lapselle on yksinkertainen rauhoittumiskeino, joka tuo lapselle myös fyysisen kontaktin vanhempaan, kun lapsi saa käpertyä aikuisen kainaloon kuuntelemaan satua.

Kumpi on aikuiselle pahempi, lyhyet unet vai huonosti nukuttu yö? Lue asiasta täältä!

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat