IS: Trampoliineilla tapahtuu yksiä kesän tyypillisimpiä tapaturmia

26.07.2014 10:15 - Linda Arponen

Nykykesien ilmiö on lasten trampoliineilla pomppimisen seurauksena tapahtuvat murtumat, kertoo Ilta-Sanomat.

Suomen neljänneksi yleisin kuolinsyy on tapaturma, jonka muodot vaihtelevat vuodenajan mukaan. Kesäisin ongelmia ovat esimerkiksi liikenneturmat ja vesillä liikkujille tapahtuvat onnettomuudet.

Nykyajan ilmiö on kuitenkin lasten trampoliineilla hyppimisen seurauksena tapahtuvat murtumat. Turun yliopistollisen keskussairaalan päivystyksen ylilääkäri Jarmo Lehtonen myöntää Ilta-Sanomille, että trampoliini on yksi selkeä kesälomavammojen aiheuttaja.

- Huonolla tuurilla ja etenkin, jos joutuu reunalle, voi tulla vääntövammoja. Jos on oikea kulma, pienillä lapsilla luut voivat murtua pienestäkin iskusta. Jos trampoliinilla pomppii useampi lapsi, tärähdysvammojen riski kasvaa. Myös kolautusvammoja voi tulla, kun toinen hyppijä tuleekin niskaan, kertoo Lehtonen.

Mikäli trampoliinissa hyppivillä lapsilla on kokoeroa, jäävät pienimmät helposti jalkoihin. Pienemmät liikkuvat myös sen mukaan, miten isommat lapset tärisyttävät trampoliinia pomppiessaan, jolloin he voivat lentää helposti laidan yli.

Jarmo Lehtosen mukaan trampoliinivammoja on nykyään kuitenkin havaittavissa vähemmän kuin muutama vuosi sitten, jolloin trampoliinit yleistyivät. Hän uskoo syyn olevan siinä, että turvaverkkojen käyttäminen trampoliinien ympärillä on lisääntynyt.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tapaturmien ehkäisyn yksikön erikoistutkija Antti Impinen muistuttaa siitä, että jos trampoliinia käytetään ohjeiden mukaan, ei niissä satu onnettomuuksia.

- Ne ovat turvallisia laitteita, jos niitä käytetään oikein. Jos on turvaverkko, ja vain yksi hyppii kerrallaan, niin harvemmin sattuu mitään, Impinen kertoo Ilta-Sanomille.

Olemme kertoneet aiemmin muitakin turvaohjeita trampoliininkäyttäjille. Voit lukea jutun täältä.

Lähde: Ilta-Sanomat

Kilpailut

Uusimmat