Vauvan yöllisen kuoleman riski on mahdollista minimoida - lue, miten

14.07.2014 13:35 - Senni Loikala

Vauvan turvallisuudesta on tärkeää huolehtia myös yöllä.

Jotkut tuoreet vanhemmat ottavat pienokaisensa kanssaan samaan sänkyyn nukkumaan. Sen on tiedetty sisältävän vakavia riskejä, joista pahin on vauvan kuolema tukehtumalla. Kanadalaiset tutkijat tahtoivat selvittää, onko riski yhtä suuri huolimatta pienokaisen iästä.

Selvisi, että kätkytkuoleman ja muiden nukkumiseen liittyneiden kuolemantapausten riski on suurempi alle kolmen kuukauden ikäisillä lapsilla kuin neljästä kuukaudesta vuoden ikäisillä pienokaisilla. Tutkijat tahtovat muistuttaa vanhempia, että sängyn jakaminen erityisesti alle kolmen kuukauden ikäisten pienokaisten kanssa voi olla jopa hengenvaarallista.

Tutkijat analysoivat noin 8200 vauvan kuolemantapausta. Niistä lähes 70 prosenttia oli tapauksia, joissa lapsi oli nukkunut muiden kanssa samassa sängyssä. 

Myös pinnasängyssä nukkuvalla lapsella on riskejä. Sen vuoksi peti on hyvä pitää puhtaana tavaroista ja leluista, jotka voisivat aiheuttaa pienokaisen tukehtumisen. Lisäksi vanhempien liiallisen väsymyksen sekä alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena olemisen katsottiin lisäävän vauvan kuolemanriskiä yöllä. 

Uutisoimme hiljattain onnellisesti nukkuvista vauvoista esittävästä kuvagalleriasta, joka sulattaa sydämiä. Pääset juttuun tästä.

Lähde: CBCNews

Kilpailut

Uusimmat