Komennatko lastasi liian uhkailevasti? Vinkit parempaan kommunikaatioon

31.03.2015 10:15 - Eeva Rajala

Väsynyt äiti tai isä saattaa tiuskaista lapselle liian ankarasti. Samalla lapselta voi mennä ohi itse tärkeä viesti ohi.

Hyvän kommunikaation saavuttamiseksi on tärkeää pitää hyvä katsekontakti lapsen kanssa. Kasvatusasiantuntija Jo Frost, joka tunnetaan parhaiten Supernanny-sarjasta, muistuttaa Voicen haastattelussa, miten tärkeätä on laskeutua fyysisesti lapsen tasolle, kun lasta esimerkiksi komennetaan.

- Lapsi kokee hyvin pelottavana, jos aikuinen paheksuu häntä seistessä lapsen edessä, Frost kertoo.

Tee tilanteesta lapselle ymmärrettävämpi

Jokaisella on oma näkymätön reviirinsä. Aikuinenkin saattaa kavahtaa tai pelästyä, jos toinen aikuinen tulee liian lähelle - oman reviirin sisäpuolelle - ilman lupaa. Vanhemman on kyettävä tekemään kommunikaatiosta helpompaa lapselle.

- Aikuisen on tärkeää katsoa asioita myös lapsen perspektiivistä, Frost huomauttaa.

Frost on huomannut perheitä auttaessaan, että tietynlaisissa tilanteissa avuttomuutta kokevat vanhemmat usein nousevat seisomaan kuin muuriksi lapsen eteen ja käyttävät ankarampaa ääntä kuin normaalisti. Lapset kokevat tämän uhkaavana.

Komenna lasta rauhallisesti ja määrätietoisesti

- Vanhemman tehtävänä on opettaa lapsille, mikä on hyväksyttävää käytöstä yhteiskunnassa ja pitää kiinni perheen yhteisistä arvoista. Tehtävänä ei ole pelotella lasta. Tarkoitus on opettaa lapselle, että vanhempaa pitää arvostaa ja että perheen yhteiset arvot on asetettu kaikkien hyväksi.

Perheen arvoja ei siis pidä opettaa pelon ja uhkailun kautta. Lasten kuuluu ymmärtää ja odottaakin sitä, että sääntöjen rikkomisesta tai pahan tekemisestä joutuu vastuuseen, olkoon lapsi sitten taapero tai teini-ikäinen.

Lue myös: Tarkkaile, miten puhut lapsellesi - väärä äänensävy on tuhoava

Kilpailut

Uusimmat